Svårt skylla allt på regeringen

Politik2012-04-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Arbetarrörelsens dag, en dag i tiden eller en dag som passerat sitt bäst före datum?

Hur man än ser på 1 maj så ger den de socialistiska partierna ett gyllene tillfälle att profilera sig och manifestera kring sin politik med brett genomslag i alla medier.

Under årens lopp har plakaten om krav på rättvisa under många år riktats mot en socialdemokratisk regering, med en borgerlig regering är det självklart lättare att lägga mer känsla bakom orden.

Men ibland passeras gränsen för all rimlighet om vilken skuld som kan läggas på en regering.

Som när LO Gotlands nye ordförande, Linus Gränsmark, i lokalpressen i förra veckan på fullt allvar la skulden för dödsolyckor på arbetsplatser på regeringen. Huvudbudskapet för alla fackliga utbildningar är att arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar, ingen annans. Arbetsmiljölagen är kanske den effektivaste vägen att gå för att få igenom bättre förhållanden på sin arbetsplats eftersom den, till skillnad från till exempel den tandlösa Medbestämmandelagen, är tvingande.

Det är mycket anmärkningsvärt att en facklig företrädare och skyddsombud undandrar arbetsgivarna ansvaret för de anställdas arbetsmiljö i ett politiskt syfte.

Sammanblandningen av det fackliga och politiska arbetet verkar inte vara något som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser som ett problem över huvud taget.

Tacka för det. Förhållandet på arbetsplatsen, löner och arbetsmiljö är frågor som berör och engagerar alla anställda. Kan man använda detta engagemang för att värva medlemmar vill man självklart inte berätta om andra sätt att se på de förutsättningar som styr hur dessa faktorer utvecklas.

Så man fortsätter att gå på med sina politiska klyschor att allt dåligt beror på "borgarna" och att allt gott utgår från socialismen. En relation man inte har någon ambition att luckra upp trots att en majoritet av fackets medlemmar i förra valet valde ett borgerligt parti.

Talare för Socialdemokraterna på Gotland är i år Matilda Ernkrans. Häromveckan skrev hon så här på sin blogg. "Det behövs aktiv politik för det som driver ny teknik och bilar som drivs av exempelvis, etanol, biogas och el. Vi kan inte bygga fast oss i gammal teknik, det är att backa in i framtiden".

En konsekvens av detta borde ju vara att hon under sitt tal i Visby riktar skarp kritik mot Region Gotland som inte fullföljer sin egen biogasstrategi utan väljer att köpa in bensinbilar så att den biogas som finns inte används fullt ut.

Ska vi gissa att denna kritik kommer att utebli?

Det är ju svårt att få till argumentationen att det skulle vara regeringens fel.