Svårt hitta skillnader att debattera

Politik2014-06-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Partierna i fullmäktige fick verkligen kämpa för att hitta saker att debattera om för att påvisa skillnaderna mellan de olika budgetförslagen. Även om det finns skillnader så är man, som vanligt, överens om de stora dragen.

Det som majoriteten presenterade som sina satsningar finns i de flesta fall ingen motsättning kring, däremot fanns det en skillnad i om man ska få mer pengar eller om det ska klara sig inom ramarna, samt hur mycket regionfullmäktige ska detaljstyra jämfört med vad nämnderna själva ska få bestämma. I ett replikskifte kring denna skillnad mellan den rödgröna majoriteten och Centerpartiets budgetförslag slant tungan på Lars Thomsson som fällde en replik som uppfattades som nedlåtande gentemot Meit Fohlin (S).

Jag tror inte att du förstår och det gör mig väl inte så förvånad” sa han och självklart uppfattades det som en personlig förolämpning snarare än det han sedan förklarade, att ”man talar olika språk”. Klantigt och plumpt och bra att Meit Fohlin var blixtsnabb med att markera att detta sätt att debattera inte är okej. Lars Thomssons förklaring var dock mer trovärdig än att han skulle haft som syfte att förminska Meit Fohlin som person. Att det finns en underliggande ovilja att förstå varandras politik är mer eller mindre uppenbart hos alla partier.

Skillnaderna var också så små att Moderaterna ansåg det relevant att ta strid för att revisorerna, som fått betydande ramtillskott de senaste åren, skulle tilldelas ytterligare en kvarts miljon kronor.

Fullmäktiges presidium hade föreslagit ett tillskott på 150 000 kronor men Moderaterna tyckte att de skulle få de pengar de äskat, alltså 250 000 kronor. Trots att alla andra nämnder fått sina äskanden minskade ganska rejält.

De flesta uppskattar revisorernas granskning som blir ett viktigt verktyg för politiken att hålla sig på tå, men att utan prut godkänna deras äskande för att få det att framstå som att Moderaterna stod ensamma mot en ökad granskning av politiken, kändes väldigt konstruerat och populistiskt.

Men det är ju valår så alla knep är väl tillåtna. Det lär komma fler om man säger så.

Både Åke Svensson och Brittis Benzler slant också på tungan varsin gång när de pratade om framtiden efter valet. När de märkte att de sagt något som förutsatte att det skulle bli maktskifte på ön fick de snabbt revanschera sig med att påpeka att de utgick från att de skulle få fortsätta styra på Gotland.

Tyvärr ser det dock just nu ut som att deras partier kommer att ta över regeringsmakten i Sverige. Ett scenario som skulle påverka budgeten för Region Gotland påverkas rejält. Kostnaderna för arbetsgivaravgifter kommer att öka, skatteintäkterna kommer att minska genom att restaurangmomsen ska återställas och Rut-avdraget tas bort.

Lägg därtill ett förbud mot vinster i välfärden så kommer sannolikt ett antal företag att påverkas, antingen tvingas att lägga ner, eller minska antalet anställda om avtalen med regionen sägs upp.

Så den budget man nu kom överens om är i många delar bara en gissning och utgår helt och hållet från Alliansens politik.