Svårstyrd sjukvård

Är öns sjukvård så svårstyrd ekonomiskt att inga politiker klarar av detta uppdrag?

Är öns sjukvård så svårstyrd ekonomiskt att inga politiker klarar av detta uppdrag?

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2010-04-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varför går det inte att få sjukvården på Gotland att hålla sina kostnader innanför de ramar som kommunfullmäktige beslutar? Varför gör nästan alltid öns sjukvård av med mer pengar än de får av skattebetalarna? Är öns sjukvård så svårstyrd att inga politiker klarar av detta uppdrag?
Är personalen, kulturen och hierarkin inom sjukvården så starka, så de struntar i vad politikerna beslutar? För det har ju tagits en massa beslut genom åren, men de har inte genomförts. Därför fortsätter sjukvården att blöda ekonomiskt.
En faktor är att den medicinskt tekniska utveckling är snabb. Nya mediciner och tekniker för att bota och lindra tas fram. Då vill förståss även gotlänningarna ha del av dessa möjligheter att bli botade. Men ofta kostar dessa nyheter mycket pengar. Särskilt nya mediciner, men också nya apparater. Samtidigt har den medicinskt tekniska utveckling gjort att färre operationer behövs, vilket sänkt kostnaderna.
Ska då revisorernas förslag om att inte ge hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarsfrihet gå igenom i kommunfullmäktige? Knappast. Även om nämndens ordförande Per Olof Jacobsson (c) kan särskilt klandras för passivitet och nästan ointresse för att lösa sjukvårdens problem, så blir det ändå bara en politisk markering. Alla partier har lika svårt att klara sjukvårdens ekonomi.
Vilka kan då rå på sjukvårdens kulturer och hierarkier? Måste vi på Gotland lägga sjukvården i ett kommunalt bolag och tillsätta en expertstyrelse och en vd med bolagsledning som stenhårt driver igenom en sjukvård som håller den kvalitet och kostnader som politikerna bestämmer. Det handlar ju uppenbart om hur sjukvården ska styras. Styr experter bättre än politiker? Eller ska experter genomför de ramar och uppdrag som politikerna beslutar.
Sakligt sett finns det grund för att neka hälso- och sjukvårdnämnden ansvarsfrihet. Det vore en politisk markering från kommunfullmäktige, att man inte kan godkänna nämndens arbete. Men om så sker måste kommunledningen ändra på styrsystemet för sjukvården. Det svåra är ett hitta en styrning som ger önskat resultat. Utan att öns sjukvård blir allvarligt sämre.