Svårsmält gas för Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nord stream har fattat galoppen. Över tre miljoner kronor till marinarkeologi. Över nio miljoner kronor till forskning om sjöfågel och havsbotten. Villkorslöst. Alla forskningspengarna går i och för sig inte till Högskolan på Gotland. Den får dela med universitetet i Rostock.
Fossilbränsleföretagen har pengar. Så även Nord streams huvudägare, statliga ryska energijätten Gazprom. De donationer Nord stream tillkännagav i fredags är någon tiondels promille av vad projektet kostar. Men det är ändå intressant att givaren anser att det är värt pengarna. Över 12 miljoner är inte kaffepengar, även om man har miljarder. Tydligen är opinionen på Gotland viktigare än vad vi själva kanske skulle kunna tro. Det handlar om att satsa lite pengar på att minska risken för ett nej.
För en vecka sedan var jag på ett seminarium under Almedalsveckan om Nord streams projekt - en 120 mil lång naturgasledning genom Östersjön. I hissen på väg upp till seminariet, på femte våning i den gamla maltfabriken som nu är en del av högskolan, hälsade jag på ryska ambassadens utsände.
- Det här är ett viktigt projekt för oss, förklarade han allvarligt.
Så kom inte och påstå att det inte ligger politik bakom beslutet att dra en gasledning genom Östersjön istället för landvägen, genom Rysslands grannländer, där den vore betydligt billigare att bygga.
Nu förhandlar Nord stream med Gotlands kommun om de anläggningar företaget behöver i Slite hamn om man till slut får klartecken för att gasledningen. Och inom Nord stream är man beredda att teckna bindande avtal om investeringar i hamnen, innan man ens vet om det blir någon gasledning. Allt för att man skall kunna börja bygga så snabbt som möjligt. Det är möjligt att avtalet kommer att behandlas på tekniska nämndens möte i slutet av augusti. Då har Nord stream inte ens lämnat in sin miljökonsekvensbeskrivning.
Det är ett vågspel för Nord stream. Företaget kan hamna i en situation där det tvingas investera flera tiotals miljoner kronor i hamnanläggningar man aldrig får använda. Uppenbarligen är det pengar som man anser sig ha råd att förlora.
Gotlands kommun hamnar i en konstig situation. Om man är emot gasledningen så innebär ju inte det att man är emot hamnanläggningar. Men kan man köpslå med ett företag om ett projekt som man inte vill se bli verklighet? Det är inte idealiskt, men det går att hantera. Åtminstone så länge Gotlands ledande politiska företrädare inte börjar ta märkliga hänsyn till avtalet med Nord stream. Eva Nypelius uttalande för helagotland.se i går, där hon förnekar att Nord stream har nytta av sina donationer, ger trots allt anledning till oro. På frågan om sin egen uppfattning om gasledningen svarar hon:
- Det ska ju en miljöprövning till. Det är klart att det kanske varit bättre om den gick på land. Men där vet vi ju att det inte är framkomligt.
Gör vi?
Det vet vi inte alls. Men även om så vore fallet: Varför skall vi behöva dras med en gasledning bara för att Ryssland inte kan dra jämnt med de länder man delar landgräns med?