Svaga alliansens svaga kandidat

Ett handtag hon verkligen inte behöver. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Ett handtag hon verkligen inte behöver. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Foto: Fredrik Persson

Politik2009-09-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I helgen publicerade Dagens Nyheter en debattartikel som skulle se ut som en programförklaring från Mona Sahlin, Lars Ohly och språkrören. Men de lämnade inte besked om annat än att de ska lämna besked. Det ekade ödsligt mellan raderna om än det ena än det andra uppdraget som lämnats till en bukett av gemensamma arbetsgrupper. Den ena goda föresatsen efter den andra. Men hur ska det göras och var ska pengarna komma ifrån?
"Vi vill modernisera Sverige..."
"Vi vill satsa på Sverige..."
"Vi ger nu vår gemensamma arbetsgrupp [...] i uppdrag att arbeta fram gemensamma förslag..."
På område efter område efter område lät det lika luddigt.

Samma helg gav opinionsundersökning efter opinionsundersökning besked om att vänsteralliansen har problem.
Visserligen tycks den ha ett knappt övertag när man frågar om partisympatierna.
Men i en undersökning var Moderaterna nästan dubbelt så stora som Socialdemokraterna i Stockholm.
I en annan fick regeringen goda betyg för sitt sätt att sköta ekonomin.
En tredje undersökning visar att förtroendet för Mona Sahlin som statsministerkandidat inte ens är hälften så stort som det för Fredrik Reinfeldt.
En fjärde undersökning berättade att Mona Sahlins egna väljare hellre ser Margot Wallström eller Thomas Bodström som statsminister.

Mona Sahlin är en svag statsministerkandidat som leder en svag vänsterallians med starka inre konflikter. Ju närmare valet kommer, desto större avtryck kommer detta att lämna även på väljarnas partisympatier.

I går överraskade regeringen med att ge betydligt mer pengar till kommunerna än någon hade väntat sig. Sjutton miljarder kronor.
Själv har jag svårt att se det kloka i den politiken. Den viktigaste anledningen (förutom lågkonjunkturen) till att många kommuner har ont om pengar är att de expanderade för kraftigt när tiderna var goda.
Men miljardrullning vrider åtminstone ett vapen ur händerna på oppositionen. Vilket inte hindrar att de försöker använda det i alla fall.

Thomas Östros, Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor, mannen som skulle kunna ersättas av ett förinspelat meddelande om "för lite och för sent", sade i går till TT:
- Jag hade ju hoppats på att kommunerna skulle få långsiktigt besked om hur man ska klara sjukvården och skolan. Nu tvingas regeringen till en brandkårsutryckning med bara ett års besked.
Botkyrkas kommunstyrelseordförande Katarina Berggren kallade extrapengarna för "en droppe i havet":
- Alla tillskott är naturligtvis välkomna. Men det känns lite som att man är ute efter ett plåster på ett benbrott.
Är det någon som vågar sig på en gissning om vilket parti Katarina Berggren representerar? En ledtråd: partiets ledare är medlemmarnas tredjehandsval som statsministerkandidat.