Sunt att skolbarn strejkar

Global climate strike for future hölls världen över. Här en bild från Lausanne i sydvästra Schweiz.

Global climate strike for future hölls världen över. Här en bild från Lausanne i sydvästra Schweiz.

Foto: Jean-Christophe Bott

Politik2019-03-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare Gotlands Folkblad

Det finns olika sätt att ta sig an klimathotet. Greta Thunberg, 16, var först ut att använda strejk som sätt att protestera offentligt för en bättre klimatpolitik. Hennes strejk har fått ett enormt genomslag och i går genomfördes en världsomspännande manifestation under namnet ”Global Climate Strike For Future”. Världen över samlades barn, ungdomar och studenter för att visa sitt missnöje med den förda klimatpolitiken. Även i Visby genomförde, enligt Helagotland.se, närmare 700 elever en demonstration utanför Region Gotlands lokaler på Visborg.

Rektorer, politiker, ja till och med vår statsminister Stefan Löfven har gått ut och stött gårdagens manifestation. Rektorer har gett eleverna ”ledigt” för att strejka och Löfven har full förståelse för elevernas agerande och säger till Aftonbladet att: ”De vill se att det händer något, så att de kan känna sig trygga.” Han tycker också att det är bra att eleverna står upp för klimatomställningen. Statsministern understryker dock att det råder skolplikt, men om man kan organisera strejken så den inte går ut över skolarbetet är det bara bra.

Att barn som går i skolan väljer att stå upp för sin framtid och försöker göra oss vuxna uppmärksammade på det klimathot som vi står inför kan inte ses som annat än sunt. Barnen slåss för sin överlevnad, och sina barns framtid. Något vi alla borde göra med samma energi.

Därför känns det lite märkligt när Gotlands Allehandas politiska chefredaktör beskriver skolstrejken på följande sätt: ”När en skolstrejk inte bara bemöts med acceptans utan närmast entusiasm så anar man att den svenska skolans kris blivit så djup att den inte ens är övertygad om det mest basala motivet för sin egen existens.” För Linder är det tydligen viktigare att barnen är i skolan än att de manifesterar den oro de känner inför framtiden.

Jag tror dessutom att våra lärare är betydligt duktigare på sitt jobb än vad Linder ger uttryck för. Jag tar nämligen för givet att lärarna använder strejken och manifestationen som en del i utbildningen. (Något som under gårdagen även bekräftats från skolledningen.) Elever kan faktiskt lära sig viktiga saker de kan ha användning för i sina liv även utanför skolans väggar. Jag har dessutom svårt att se att det skulle vara bortkastad tid att praktisera både strejk och demonstration under ordnade former. Speciellt då det är grundlagsskyddade rättigheter.

Nu är det inte bara GA:s Mats Linder som inte uppskattar att eleverna tar sig friheten att uttrycka sin oro i strejkform. Även nationella politiker på högerkanten som Storbritanniens premiärminister Theresa May och Australiens utbildningsminister Rob Stokes haft invändningar mot att protesterna sker under skoltid. Greta Thunbergs klockrena svar till toppolitikerna lät inte vänta på sig: ”Ok. We hear you. And we don’t care. Your statement belongs in a museum” (Ok, vi hör dig och vi bryr oss inte. Ditt uttalande hör hemma i ett museum).

Greta Thunberg hade rätt i att man inte brydde sig. Redan i torsdags, dagen innan Global Climate Strike For Future, hade det anmälts att det skulle genomföras manifestationer på närmare 1 800 platser fördelade på 112 länder.

Barnen och ungdomarna kämpar för sin framtid och visar med stor tydlighet att de menar allvar. Nu börjar det bli hög tid för oss vuxna att sätta fart på miljöomställningen.