Sugen på "analog ost"?

Politik2008-04-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har tidigare (10/12-2007) skrivit om Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik". Författaren är redaktionschef på Svenska Dagbladet, och i går (i en liten notis) avslöjade hans tidning ytterligare skäl till att man skall vara misstänksam mot livsmedelsindustrin.
Jag river min ost själv. Men jag har ju sett påsarna med beteckningar som "Riven pizzamix" och "Gratäng-mix". Och givetvis har jag utgått från att det är riven ost. Men det är det inte. Upp till 70 procent är något som i innehållsdeklarationen kallas för "analog ost".
Analog ost. Visst vattnas det i munnen? Vad är det? Huvudsakligen vegetabiliskt fett.
För ganska länge sedan, det måste vara mer än 10 år sedan nu, så talade jag med en direktör i livsmedelsindustrin. Han var djupt bekymrad över en regeländring som innebar att man inte längre skulle få använda persikokärnor som ersättning för bittermandel.
Jag undrade samma sak då som jag undrar nu. Hur vore det om man kallade saker vid deras rätta namn?