Stuprör leder fel

Stuprörstänkandet på Gotland leder fel. Nu krävs helhetstänkande och koncernstyrning.

Stuprörstänkandet på Gotland leder fel. Nu krävs helhetstänkande och koncernstyrning.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2012-04-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går skrev jag om hur landsbygdsupproret vill att besluten i regionen måste sluta med stuprörstänkandet och i stället utgå ifrån en helhetssyn.

I går kom också regionens revisorer med sin rapport över 2011 års styrning och förvaltning av regionen. Även de påtalar bristerna i ett styrsystem där nämnderna får ta allt för stora beslut och för stort ansvar för helhetstänkandet, som regionalpolitiken på Gotland. Även revisorerna efterlyser ett helhetstänkande och att regionstyrelsen, regionledningen och regionfullmäktige ska diskutera och besluta om regionalpolitiska helhetsfrågor på Gotland.

Nu är det inte så lätt, att vända en oceanångare som region Gotland och ändra styrsystem från det uppdelade nämnd- och förvaltningstänkandet till ett mer helhetstänkande Gotlandsperspektiv. Men det måste göras, tror jag. Det måste gå att hitta ett system, där men tjänar på den specialisering som exempelvis en barn- och utbildningsnämnd och en socialnämnd medför och para ihop det med en koncernstyrning, där helheten är ledstjärnan och där exempelvis horisontella perspektiv får råda istället för de vertikala i nämnderna.

Regionens politik för att stärka landsbygden berör alla nämnders verksamhet. Det gör också den konreta utvecklingen av centralorterna. Fullmäktige har beslutat att satsa på den främsta centralorten Visby. Men också på den andra nivåns centralorter Hemse och Slite. Och den tredje nivåns orter Fårösund, Lärbro, Katthammarsvik, Roma, Klintehamn och Burgsvik. Dessa satsningar kan bara ske utan stuprören, de kan bara bli effektiva med ett tvärsektoriellt synsätt.

Vill Åke Svensson utveckla Slite, så måste alla nämnder och regionledningen ta ett helhetsgrepp på Slites utvecklingsmöjligheter. Samutnyttja lokaler och personal maximalt. Helt enkelt ta efter de lokala utvecklingsbolagens arbetssätt. Samverka med alla som vill utveckla bygden, statligt, kommunalt, ideellt och privat.

Även om det är svårt, så måste nog regionledningen ge sig in på att mer koncernstyra och minska det som hindrar utvecklingen, stuprörstänkandet. Förvaltningar måste samverka mycket mer så vår personal gör rätt saker och vi får ut maximalt av våra skattepengar.