Struktur 2015. Det låter inte vidare intressant. Som en tapet. Eller en dystopisk roman om en grå, inrutad framtid. Men i själva verket handlar det om några av Region Gotlands mest centrala verksamheter. De som ägnar sig åt hälso- och sjukvård. Hur ska de vara organiserade i framtiden för att tillhandahålla vård på bästa sätt?
Det där har Regionens sjukvårdsförvaltning fnulat på, sedan en nämnd som oroar sig för framtiden formulerade uppdraget. Utvecklingsarbetet har gått rätt snabbt. Efter sisådär ett halvår är man nu beredda att rulla ut några förslag på Gotlandsturné, för diskussion på sånadäringa dialogmöten som man brukar ha, när man ska försöka förankra något som man på goda grunder antar kan vara kontroversiellt. Som omorganisation av skolor eller vård.
Redan i dag klockan sex börjar man föra dialog i Högbyskolans aula i Hemse. På torsdag blir det en liknande övning i Slite, i Visby på måndag och turnén avslutas i Roma 27 maj.
Bara drygt två veckor därefter, 12 juni, lämnas tjänstemännens "utvecklingsförslag" till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Därefter är förslagens öden ännu så länge okända.
Så vad är det som är kontroversiellt? Ja, inte är det att sjuksköterskorna i äldrevården ska kunna fungera som "trygghetspunkter" på landsbygden som för enklare sjukvård (som vissa provtagningar, såromläggningar och injektioner) ännu närmare patienterna. Det låter både rationellt och potentiellt populärt.
Populärt tror jag också att det kan vara, om man från lasarettet kan skicka specialistläkare för tillfälliga insatser vid vårdcentralerna.
Nej, det som bekymrar är vårdcentralen i Roma. Där föreslår man nedläggning. Det kommer att väcka reaktioner. Som antagligen kommer att bli extra tydliga vid dialogmötet i Lövstas gymnastiksal.
Jag är kluven till den här sortens upplägg.
Det verkar å ena sidan som om tjänstemän och politiker på båda sidor av blockgränsen kommer att göra gemensam sak för att de ska orka genomföra en förändring som man anser lika nödvändig som impopulär. Då blir det liksom omöjligt för missnöjda medborgare att utkräva ansvar och kanalisera sin opposition.
Å andra sidan är det ju genom utredning, grundliga genomlysningar, övervägningar och dialog som man formulerar och förankrar god förvaltning.
Jag såg en tv-spelning från ett seminarium på Axess TV häromdagen. Niklas Ekdal, tidigare politisk redaktör för DN, beskrev svensk politik från 1968 till det tidiga 90-talets djupa kris som ideologisk och konfrontationsinriktad. Men under de senaste 20 åren har partipolitiken varit mindre ideologisk och mer inriktad mot effektiv förvaltning.
Den beskrivningen äger sin riktighet. Och det är ju slående hur Sverige ekonomiskt gick kräftgång under den ideologiska tiden, medan Sverige under de senaste 20 åren klättrat mot välståndsligans topp.
Men för att vara lite ideologisk, men samtidigt inriktad mot effektiv förvaltning: Nog hade det varit bra om Region Gotland tagit chansen, när Hansahälsan visade intresse för att ta över vårdcentralen i Roma.