Strängare syn och högre krav
Det behövs fler lärare och mer förebyggande åtgärder för att få harmoniska barn, inte skolk i betyget. Foto: Frida Hedberg/Scanpix
Foto: SCANPIX/Frida Hedberg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ronnie G Lundin skriver i sin ledare i onsdagens Gotlands Tidningar att han påminns av filmen Hets när Jan Björklund "vill införa skolk på schemat" från årskurs 6. Ronnie hävdar att detta är ännu ett led i att tidigt skilja ut en underklass.
Först en liten rättelse: skolk ska inte schemaläggas, det ska föras in som information på terminsbetyg.
Skolk är oacceptabelt
Skolket idag är oacceptabelt stort i hela Sverige, även på Gotland. Däremot har många av de gotländska skolorna - men inte alla, bra åtgärder på gång för att förebygga skolk.
Samtidigt har regeringen genomfört ett batteri av åtgärder för att komma tillrätta med de grundorsaker till skolk som Ronnie räknar upp - mobbing, kaotiska hemförhållanden, oordning i klassrummet m.m. I förslaget från skolminister Jan Björklund finns också högre krav på respektive skolas arbete med elevhälsa och förebyggande arbete. Den socialdemokratiska sorteringsskolan, där elever slås ut så tidigt som i trean måste upphöra.
Skolk i betyget
Alla ungdomar måste få en chans, och då är det viktigt att vuxenvärlden sätter tydliga gränser och talar om vad som inte är okej redan i ett tidigt skede. Att stödja, men samtidigt sätta gränser är vår skyldighet.
De fyra punkter som utbildningsministern presenterade i veckan - att skolk skrivs in i terminsbetyg, att skolk ska rapporteras till hemmet samma dag, en strängare syn på när studiemedel ska dras in och högre krav på skolans arbete med elevhälsa är en av många pusselbitar för att komma tillrätta med skolk.
En pusselbit som självklart måste kombineras med flera andra, där den viktigaste är att göra skolan till en plats dit elever går av fri vilja, av lust att lära. Jag avslutar med ett citat från socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, Ylva Johansson, som stöder Jan Björklunds förslag " - Det kan vara ett av medlen för att agera tydligt och tidigt mot skolk". Vad vänsteralliansen egentligen vill är dock oklart eftersom miljöpartiet och kommunisterna motsätter sig förslaget.