Det var många på Storsudret som hoppats på lättnader i strandskyddet. Ny strandskyddslagstiftning ledde till att länsstyrelsen skulle göra en översyn av det utvidgade strandskyddet.
Inte kunde det vara motiverat att nästan hela Storsudrets kust skulle ha ett mer omfattande strandskydd än lagen kräver? 300 meter istället för 100 meter.
Representanter för varje socken, LRF och Hoburgs Näringslivs Intresseföreningen upprättade ett förslag till markanvändningsplan. Det var en plan som innehöll omfattande skydd för Storsudrets stränder. Den framhöll att nybyggen närmare stranden 300 meter bör undvikas. Men också att tillämpningen ska vara flexibel och att restriktioner ska vara välgrundade och väl kommunicerade med markägarna och lokalbefolkningen.
Det var en plan som borde ha kunnat fungera som en utgångspunkt för dialog med länsstyrelsen.
Men därav blev intet, berättar Anders Thomasson i en artikel på insändarsidan i dag.
Länsstyrelsen gjorde som den ville. Den rödgröna majoriteten i regionstyrelsen gjorde som länsstyrelsen ville, och lade sig platt i remissvaret. Resultatet kan läsas på länsstyrelsens hemsida. Där finns förslaget till nytt utvidgat strandskydd på Storsudret.
Kartorna talar sitt tydliga språk. Med ett par undantag (som Burgsvik) snirklar sig en bred strandskyddszon runt hela Storsudret.
Länsstyrelsen beskriver strandskyddet bland annat som ett sätt att utvidga och säkra allemansrätten.
Strandskyddszonerna blir ett slags ingenmansland, skulle man kunna säga.
Det utvidgade strandskyddet blir därmed en oerhört stark inskränkning i äganderätten. Staten (länsstyrelsen) tar helt enkelt ifrån markägarna nyttjanderätten till deras egen mark. En slags konfiskering i det tysta.
Egentligen borde markägarna i anständighetens namn kompenseras. Men det minsta man kan begära är att länsstyrelsen, för markägarnas och bygdens skull, använder strandskyddet med försiktighet och omtanke om både människor och natur, för att inte i onödan stoppa verksamheter som innebär utveckling och överlevnad. Den fastboende befolkningen på södra Gotland har redan krympt betänkligt.
Men inte då. Länsstyrelsen fläskar på med generella beslut med breda penseldrag längs hela kuststräckan. Här visas ingen återhållsamhet. Här gäller det att flytta fram fronten så långt som möjligt i bevarandestriden.