Stora tveksamheter kring det moderata ledarskapet

Politik2007-08-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 30 augusti förra året var den borgerliga alliansens partiledare på turné. Den dagen besökte de Sundbyberg under parollen maktskifte i Sumpan.
Sundbyberg var då en typisk svensk förortskommun där socialdemokraterna haft makten sedan den allmänna rösträtten infördes - alltså obrutet i 87 år.

Grunden finns
Nästan ett år och ett maktskifte senare hoppar två moderater över direkt till medlemskap i socialdemokraterna och "ordningen är återställd" som TT - förhoppningsvis något ironiskt - kallade det. De två vildarna är de vildar eller sossar(?) kommer nu att stödja en annan majoritet än den folket röstat fram, vilket oavsett skäl alltid är tveksamt. Men deras agerande saknar inte grund.
I så många som 101 av landets 290 kommuner blev det maktskifte vid 2006 års val. I 66 kommuner har skiftet resulterat i ett borgerligt styre, i 15 kommuner i ett vänsterstyre och i 20 kommuner i ett blocköverskridande styre. Några kommuner, som Sundbyberg, hade aldrig varit moderatledda tidigare. Och min gissning är att de som då skulle ta över var något nervösa - för uppenbarligen har de ingen erfarenhet av att styra en kommun.
Det finns mängder av kompetenta moderata politiker med förmåga som har lett kommuner. Dock inte i Sundbyberg.
Moderaterna är inte kända för sin krishanteringsförmåga, trots att partisekreteraren och kommunikationschefen är gamla pr-konsulter med detta som profession. Det har synts i form av två ministeravhopp, en minister utan giltig examen och nu i den kommun där de tappert stred för maktskifte för ett år sedan.
Visserligen är det förstås inte partihögkvarteret i Stockholms uppgift att styra och ställa i kommunpolitiken. Men det borde vara deras skyldighet att hjälpa till, stötta och ge mentorer till dem som behöver det.
Regeringsduglighet talades det mycket om i valrörelsen 2006. I det begreppet verkar moderaterna bara lägga makten om riket - inte i kommuner.
För medborgarna är dock politik inte bara det man ser på tv eller upplever vid sällsynta statsministerbesök i sina hemkommuner. I stället är det de ansikten som finns lokalt som blir liktydiga med partierna. Så om moderaterna lokalt inte sköter sig så kommer regeringsmakten i riket att hotas.

Inget nytt problem
I Sundbyberg började problemen för länge sen. Det tidigare oppositionsrådet avgick 2005 efter att ha ringt sexlinjer på den kommunalt betalda mobiltelefonen. Och sedan dess har moderaterna haft fyra gruppledare i fullmäktige. Den som efter valet kandiderade till kommunstyrelsens ordförande var en ung tidigare missbrukare som helt korrekt fått tandvårdshjälp av Kris (Kriminellas revansch i samhället). Men när mediedrevet hävdade att hon fått den olovligt tvådde partiledningen sina händer och hon fick gå.
Sundbyberg är ett tydligt exempel på hur moderaterna inte riktigt klarar sitt ledarskap. Och tvivelsutan blir då reaktionen: Kan de leda landet?