Stora nog för regionstatus, men för små för sjukvården?

Andra resurser. I landstingshuset i Stockholms län.

Andra resurser. I landstingshuset i Stockholms län.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Politik2013-04-05 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Samtidigt som Socialdemokraterna tungfotat tar sig igenom sin kolossalkongress i Göteborg, så förbereder sig Moderaterna på Gotland för nästa veckas regionala förbundsstämma.

Ovanligt piggt motionerande medlemmar har kommit med 14 olika förslag om allt mellan badhus och nätbaserat lärande i gymnasieskolan.

Men den motion som har störst förutsättningar att väcka en debatt som sträcker sig långt utanför Moderaterna är nog Gustaf Hoffstedts motion om att låta Gotlands sjukvård och kollektivtrafik gå upp i Stockholms läns landsting.

Inte minst eftersom förbundsstyrelsen faktiskt föreslår bifall till motionen.

Befolkningsunderlaget på Gotland är enligt Hoffstedt helt enkelt för litet för en hållbar lösning för sjukvården. Han ser framför sig hur sjukvårdens ständiga underskott undan för undan kommer att undantränga annan viktig verksamhet.

Ansvaret för sjukvården innebär definitivt ett långsiktigt problem för Gotland. Om inte annat borde fyra decennier av underskott övertyga oss om det.

Frågan är väl om Gustaf Hoffstedts ordination är bra för patienten. Det är han inte ens själv säker på.

Till att börja med är landstingsskatten i Stockholm landets högsta, bland annat på grund av att landstinget har ansvaret för en omfattande regional kollektivtrafik.

Skatten i övriga landsting rör sig för 2013 mellan Norrbotten (10,18 kronor på varje hundralapp) och Gävleborg (11,51 kronor). Men ingen är i närheten av Stockholm (12,10).

Jag vet inte hur mycket Region Gotlands ekonomi skulle avlastas om landstinget i Stockholm tog över ansvaret för sjukvård och regionaltrafik. För en lekman är det omöjligt att göra en korrekt gränsdragning och ta hänsyn till effekter på exempelvis den kommunala skatteutjämningen.

Men det är klart att det förtjänar att räknas på. Och att Gotlands ställning som huvudman för sjukvården behöver utvärderas – det kan nog många hålla med om. Men det är långtifrån givet vad slutsatsen blir.

Ett annat bekymmer är hur det skulle påverka Gotlands ställning som en självständig region. Det borde inte vara något problem att separera sjukvården från andra ansvarsområden för regionen. Men det kan ju finnas hinder som jag har svårt att se. Jag tror dock att detta är ett problem som är av större intresse för regionens potentater än för de gotlänningar som ser en god vård som det överordnade intresset. Det är ju inte som att utvecklingen från Gotlands kommun till Region Gotland på något avgörande sätt har bidragit till den enskilde gotlänningens känsla av egenmakt och oberoende.

Det ska bli intressant att se vad som händer om stämman verkligen godtar Hoffstedts motion och när Moderaterna ska försöka genomdriva denna politik exempelvis i kommunfullmäktige. Förlåt, regionfullmäktige.

Jag kan faktiskt tänka mig att det finns ett visst blockgränsöverskridande stöd för att undersöka möjligheterna och farorna.