Stolarna räckte, argumenten tröt

Rusning till fullmäktige? Nej. Bilden är från Rådhusets invigning i januari.arkivfoto: Henrik Radhe

Rusning till fullmäktige? Nej. Bilden är från Rådhusets invigning i januari.arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2010-04-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genom att ställa ut färre stolar i lokalen lyckades kommunfullmäktige i går hålla ett helt legalt sammanträde i det hus man bestämt sig för att kalla Rådhuset. Och med tanke på var kommunalråden huserar så är kanske inte namnet är helt felaktigt valt.

Även om stolarna var färre en sist så räckte de i alla fall till. Jag tror inte att risken är överhängande för att fullmäktige blir en sådan publikdragare att lokalen inte räcker till. Speciellt inte om sammanträdena genomförs som i går.
Det började med upprop. Oundvikligt, antar jag. Men jag önskar att det fanns någon fiffig teknisk lösning som kunde onödiggöra denna namnuppräkning.
Nå, sättet att säga "ja" eller "jo" när ens namn räknats upp ger åtminstone åhörarna en bild av ledamöternas geografiska ursprung.

Sedan var det dags för "allmänhetens frågestund". Den var över på tre sekunder. Om allmänheten var där så var den inte frågvis.
Två tjänstemän föredrog sedan valda delar av årsberättelsen. När de var klara hade nästan en timme av sammanträdet gått utan att en enda ledamot uttalat sig.
Själv blev jag allt grusigare i ögonen. Förrädiskt nog kan man luta sig lite tillbaka i de nya åhörarstolarna. De borde ha investerat i hårda kyrkbänkar istället till sådana här tillfällen. Det vore heller inte fel att anlita en kyrkstöt.

Tack och lov kom debatten till slut igång så att stämningen blev lite livligare.
Lågvattenmärket var Carina Lindbergs (V) vanliga utfall mot offentligfinansierad verksamhet i privat regi.
Carine Lindberg är ledamot av hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon konstaterade att visserligen hade njursjukvården blivit fyra miljoner kronor billigare när Diaverum tog över, men nu har denna besparing delvis upphävts av att Diaverum behandlar fler patienter än njursjukvården tidigare gjorde.

Vad menar Lindberg? Menar hon att patienterna skulle ha varit färre om verksamheten förfarande bedrivits i kommunal regi? Menar hon att Diaverum på eget bevåg är ute på gatorna och raggar fler gotlänningar att ge dialys för att få fart på verksamheten?
Fler patienter hade gett högre kostnader även i en kommunal verksamhet. Sjukvården behöver fler entreprenörer, inte färre.