Stenbrytning har blivit en berg- och dalbana. Det går upp och ner och hit och dit. Varsel och uppsägningar ena månaden och motsatta besked den andra. Myndighetsbeslut och domstolsprövningar med svårförutsägbar utgång.
I går gav Mark- och miljödomstolen klartecken för ytterligare brytning i anslutning till det existerande brottet i Klinthagen. Det skulle kunna innebära att de uppsägningar som redan förhandlats fram mellan Nordkalk och facket inte behöver genomföras. Att många faktiskt kan behålla sina jobb.
Men det är inte säkert att det blir så. Får ärendet en helt annan bedömning i nästa instans, om domen överklagas av Länsstyrelsen?
Nja, om jag ska våga mig på en gissning så tror jag faktiskt inte det. Inte om man tar domstolsprövningarna av det planerade brottet vid Duckers i Bunge som en indikation.
När det gällde Duckers så var det – i både omgångarna – Mark- och miljööverdomstolen som sade nej till brytning. Medan den högre instansen Mark- och miljööverdomstolen gav klartecken. Jag tycker att detta talar för att gårdagens dom förmodligen kommer att stå fast, även om den överklagas. Men jag måste ju också medge att det är en gissning baserad på ett litet och osäkert underlag. Osvuret är bäst, när man ska försöka förutse resultatet av domstolsprövningar av miljömål.
Fältbiologen och miljöaktivisten Alva Snis Sigtryggsson – kanske den mest framträdande brytningsmotståndaren i Ojnarestriden – intervjuades av helagotland.se i går. Hon var naturligtvis inte nöjd med domen och tyckte bland annat att man inte ska basera framtida arbetstillfällen "på en så flyktig bransch".
Flyktig? Stenindustrin?
Det är inte riktigt så bisarrt som det låter. Gruvnäringen påverkas exempelvis starkt av stora variationer i världsmarknadspriserna. Vilket företag som Northland och orter som Pajala fått erfara. Potentiellt lönsamma nya gruvor kan snabbt bli väldigt olönsamma.
Men kalk, som är en mångsidig råvara med många viktiga användningsområden, tycks vara en mer stabil marknad. Om jobben i kalkindustrin tycks flyktiga så beror det ju mer på politik och juridik än på vikande efterfrågan eller priser. Annars vore nog anställningar i kalkindustrin bland de mer beständiga på en föränderlig arbetsmarknad.
Men domstolens prövning rör varken dagens eller morgondagens arbetsmarknad. Den prövar markägarens önskemål om kalkbrytning mot existerande lagstiftning. Alva Snis Sigtryggsson ska nog vara tacksam så länge Mark- och miljödomstolen inte görs om till en arbetsmarknadsdomstol.