Stekta sparvar och kokta skattebetalare

Lilla fågel, akta dig...Foto: Sergei Grits/Scanpix

Lilla fågel, akta dig...Foto: Sergei Grits/Scanpix

Foto: SERGEI GRITS

Politik2009-11-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På måndag behandlar kommunfullmäktige ett förslag om att ge tekniska nämnden ett tilläggsanlag på 3,1 miljoner kronor. Pengarna ska "investeras". I parkeringsautomater.
Sällan har väl en investering haft en säkrare avkastning. För kommunen.
För medborgarna är perspektivet ett annat. De tvingas finansiera de maskiner som i sin tur ska tvinga dem att betala för samma P-platser som de redan använder. En dubbel förlustaffär.
Kommunalekonomiskt är P-avgifter en bra affär. Samhällsekonomiskt? Nix. Inte i Visby.

Fullmäktige föreslås att inte räkna upp det kommunala partistödet 2010. Och det är väl bra. Men hade det inte funnits utrymme för besparingar?
Först år 1969 fick kommuner och landsting rätt att dela ut partistöd. Och den rätten har de verkligen tagit sig. Det är väl inte så konstigt när det är partierna som bestämmer vad kommunerna ska göra.

År 2007 uppgick partistödet från kommuner och landsting till i runda slängar 800 miljoner kronor. 800 miljoner! Om Gotland betalade ut ett kommunalt partistöd som riksgenomsnittet så blir det knappt fem miljoner kronor.
Partierna på Gotland får 200 procent av prisbasbeloppet gånger antalet ledamöter i fullmäktige. För 2009 blir det 82 000 kronor gånger 71 ledamöter. Det är lika med drygt 5,8 miljoner kronor.
Det är en bra bit över riksgenomsnittet. Och riksgenomsnittet är oanständigt!

Samtidigt kan partierna knappast längre kategoriseras som folkrörelser. De liknar mer och mer intresseorganisationer för förtroendevalda. Om de stekta sparvarna inte flög fullt så tätt så kanske det skulle krävas mer av eldigt engagemang?

När man försöker tränga in i en annan punkt på dagordningen på måndag, Strategisk plan och budget 2010-2012, så förstår jag varför engagemanget kan tryta.
En kommuns verksamhet, åtaganden och ansvar är i dag så stort - och svårt att ifrågasätta - att det ofta handlar mer om förvaltning än om politik och förändring. Säga vad man vill om budgetberedningen - men roligt har det inte varit.

De kommunpolitiker som lyckas bryta sig ur denna tvångströja och ägna sig åt opinionsbildning, de behövs verkligen.

Tyvärr väljer kommunpolitiker ofta att bryta sig ut förvaltningslunken genom att bränna iväg ÄNNU mer av skattebetalarnas pengar på nya "spännande projekt". Nu ska fullmäktige besluta om Gotlands filmfond. Vinka adjö till 15 miljoner kronor.

Komikpriset går till: Protokollet från kommunstyrelsen rörande folkomröstningen om Södra hällarna.
Kommunstyrelsen föreslås säga nej eftersom "en folkomröstning inte är ägnad att underlätta kommunfullmäktiges beslutsfattande".
Inte visste jag att det är syftet med folkomröstningar: att underlätta för politiker.