I går höll Fredrik Reinfeldt sitt traditionsenliga jultal från Högloftet på Skansen. Talet var i första hand partiinternt, men då Reinfeldt förutom moderatledare också är statsminister blir det även en statsangelägenhet.
Ofta är det just i sina jultal som den lidelsefulle politikern Reinfeldt klarast kommer fram. Flera av sina jultal bygger han på berättelser om utsatta människor.
Det finns en stark drivkraft hos Reinfeldt att Moderaterna ska förknippas med mjuka och mänskliga sidor. Inte bara sådant som rör plånboken.
Fredrik Reinfeldt ägnade gårdagens jultal åt trafficking, ungdoms- och gängkriminalitet och åt hur Moderaterna, som enligt Reinfeldt håller frihet att bestämma över sitt eget liv allra störst, måste fokusera på dem med störst ofrihet. Det var modigt att ta upp frihetstråden. Frihet är svårt att definiera och filosofer har i några tusen år försökt. Det är lätt att trassla in sig.
Vår statsminister gillar kriminallitteratur. Som referenspunkt i sitt jultal hänvisade han till böcker skrivna av kriminalförfattarduon Roslund & Hellström, som skildrar Sveriges våldsamma och obehagliga skuggsidor. Att använda litterära verk som en naturlig referenspunkt i det politiska samtalet, precis som journalistik, rapporter och andra samtidsavtryck, är ett välkommet angreppssätt.
Politiker bes ofta att väva in sin politik i berättelser om Sverige. Reinfeldt meddelade nu samhällsberättelser som människor i vardagsjäktet mellan julklappsköpen inte ser eller ens vet existerar.
Reinfeldt talade om vikten av ett samhälle där alla kan få plats, inte bara de välmående. Om hur viktigt det är att få framförallt ungdomar i kriminella gäng att återvända till en anständig samhällsgemenskap.
Han talade om den råa sexhandeln på nätet. Reinfeldt vill se hårdare straff för människohandel och tvångsprostitution och att köp av sexuell handling med barn som minimum ska ge fängelse.
Han talade om gängkriminalitet bland unga. Om drogproblematiken, destruktivitet och unga kriminellas förstörelse av sig själva och sin omgivning.
Det är dock svårt när den politiska viljan ska samsas med juridiken kring brott och straff. Alliansregeringen har tidigare infört flera straffskärpningar och har varit bestämd med vilken uppföljning de vill se. Det som sedan hänt är att domstolar ändrat praxis och kortat ner många av de av regeringen beslutade påföljderna. Avvikelsen mellan lagstiftande politikers teori och rättsväsendets praktik är ibland stor. Liknande problem riskerar att ske igen med de förslag Reinfeldt vill se.
Alliansregeringen har mycket att vara stolt över efter sju år vid makten, framförallt återupprättandet av arbetslinjen, men samhällsutmaningar försvinner aldrig.
Reinfeldt talade välformulerat om hårdheten och mörkret i samhället. Det blev inget julmys, det blev inga julklappar i form av reformpaket. Det blev i stället en allvarsam julberättelse om samhällets bistra baksidor, som ofta förglöms inne i värmen framför granen.