Staplar säger inte allt

Politik2010-06-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med knappt hundra dagar kvar till valet skärps kampen om väljarna. Men vad är det egentligen som avgör på vilket parti och person en röst hamnar? Något entydigt svar finns inte på den frågan, men frågan är om inte lite för mycket vikt i rapporteringen inför valet fästs vid det enkelt mätbara.
Sveriges Radio har låtit Statistiska centralbyrån ta fram uppgifter om alla tusental kandidater på partiernas listor till kommunfullmäktige och riksdagen. Parti för parti listas hur mycket de som går till val tjänar, hur gamla de är och hur stor andel på listorna som är kvinnor och män.
Nu vet vi att moderaterna, följda av socialdemokraterna har flest höginkomsttagare på listorna, men även att socialdemokraterna har minst andel låginkomsttagare som kandiderar. Vi vet också att folkpartiet och kristdemokraterna har flest äldre kandidater.
Vidare har i genomsnitt de rödgröna något fler kvinnor på sina listor än alliansens partier.
Så kan man fortsätta att presentera staplar genom att samköra register. Inte bara SR gör det. Nyhetsbyrån Siren har tagit fram uppgifter om vilka kandidater som har betalningsanmärkningar och kommit fram till att den högsta genomsnittliga summan finns bland de kandidater som står på vänsterpartiets listor.
Visst säger allt detta något om partierna, men mer tid borde kanske ägnas åt att granska de individuella kandidaternas åsikter och ståndpunkter. Vem vet vad för stoff som finns dolt där? Det är trots allt ställningstagandena som är riktigt intressanta för den som går till vallokalen och hur partierna handskas med kandidater som sticker ut kan vara riktig avslöjande.