Stäng inte politiken ute i skolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta med anledning av att många gymnasieskolor stänger ute alla politiska partier från skolorna för att slippa se odemokratiska och främlingsfientliga intressen där.
Precis som ungdomsförbunden skriver är inte lösningen att tysta det demokratiska samtalet. Det är såklart sverigedemokraterna man är rädd för. De mer ljusskygga löst sammansatta partierna som uttalat vill arbeta för att ersätta demokratin med "något annat" är det mer självklart att stänga ute. Odemokratiska partier och organisationer har inte i skolan att göra.
Men svenska elever har rätt att få veta var de olika partierna står. Att möta politiskt engagerade ungdomar är kanske det bästa sättet att lära sig detta.
För de politiska ungdomsförbunden är skolan en naturlig plats att inbjuda nya medlemmar och stärka sin ställning. Det är ingen skum verksamhet som unga människor ska "skyddas" från. Med den inställningen till politik är det inte konstigt att politikerföraktet får gro och att allt färre engagwerar sig politiskt.
Ungdomsförbundens betydelse för moderpartierna kan inte nog värderas.
I dag har de flesta ungdomsförbunden runt 1 000 medlemmar. I hela landet.
Att stänga ute ungdomsförbunden från skolorna ger dem inte bättre förutsättningar att stärka sin ställning.