Stabilitet du kan tro på

Jag var på Moderaternas valvaka i Stockholm för snart fyra år sedan. Där stod glädjen högt i tak.

Fredrik Reinfeldt. På väg att göra statsbärande parti av Moderaterna.Foto: H Montgomery/SCANPIX

Fredrik Reinfeldt. På väg att göra statsbärande parti av Moderaterna.Foto: H Montgomery/SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2010-07-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Partiledaren som lett Alliansen till en valseger hälsades som en hjälte.
Jag, som inte var så entusiastisk över de Nya Moderaterna, sade cyniskt till en god vän:
- Ja, ja. Alla älskar en vinnare.

Men jag har börjat tro att Moderaterna kommer att få anledning att omfamna en vinnare igen, om sisådär två och en halv månad. Gårdagens publik var stor entusiastisk i den soliga sommarkvällen.
Fredrik Reinfeldt förtjänar ett stort erkännande för att ha gjort om ett oppositionsparti till ett statsbärande regeringsparti. Oavsett om man gillar alla delar av partiets förändring eller ej så måste man konstatera att om man vill förändra Sverige så underlättar det om man vinner val.

Statsministern tycks också ha gott självförtroende inför valet i september. Han satsar inte främst på förändring, utan på stabilitet, ansvarskänsla och att upprätthålla ett högt förtroende. Stabilitet du kan tro på. Och arbetslinjen mot bidragslinjen.
Därför blev det inget spektakulärt utspel i Almedalen i går. Ja, Reinfeldt bakband till och sina egna möjligheter att göra sådana utspel senare i valrörelsen, när han slog fast att det inte blir några skattesänkningar under 2011, utöver vad som redan utlovats till pensionärerna. Det utrymme som finns för reformer ska användas för att stärka välfärdens kärna.

Moderaterna vill satsa på statens och kommunernas verksamheter. På skolan. På vården och omsorgen. De rödgröna vill satsa på mer bidrag till fler som inte arbetar.
Däremot lovade Reinfeldt att strida mot de rödgröna skattehöjningarna. Varför höja skatter som slår mot jobb och välfärd när Sverige är ett av få länder med statsfinanserna i balans?

Reinfeldts sågning av den rödgröna skattepolitiken var faktiskt stor underhållning i gårdagens tal.
När Alliansen tog över var statsskulden 46 procent av BNP. I dag är den 41 procent av BNP. Statsskulden har krympt, trots en global finanskris. Under samma tid har exempelvis Storbritanniens statskuld dubblerats.

Det är väl en del av strategin för att göra Moderaterna till DET statsbärande partiet, men Fredrik Reinfeldt talade igår med ingivelse om att politiker måste företräda allmänintresset, det vill säga ALLA medborgares intressen.
Särintressena kan driva goda saker, men Reinfeldt poängterade också:
- Särintressena sätter alltid det ena före det andra, de är aldrig nöjda och de tar aldrig ekonomiskt ansvar.
Här väljer Moderaterna en helt annan väg än Socialdemokraterna, som är så tätt allierat med LO att de är sammanvuxna vid höften som siamesiska tvillingar. Dessutom har Socialdemokraterna en tradition av att inkorporera särintressen i partiet och rörelsen, snarare än att markera avstånd.

Socialdemokraterna förträder inte allmänintresset utan ett knippe utvalda särintressen. Detta arrangemang, och relationerna med LO och LO-förbunden, kommer att ifrågasättas allt mer nu när Socialdemokraterna tappat sin ställning som det självklara maktpartiet.

Jag gillar betoningen av allmänintresset. Men det får inte bli så att regeringens kritiker viftas undan som särintressen. Vilket det ibland funnits en tendens till. "Fel avsändare" räcker inte som motargument.