Spriten går in, vettet går ut
Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sunt förnuft berättar om hur tre Norrlandskommuner - Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå - gick in som delägare i Sekab. Sekab började som en pilotanläggning för att göra miljöbränsle (etanol) av skogsråvaror. Men sedan starten har företaget expanderat till Polen och har planer i Afrika och Sydamerika. Dessutom har företaget blivit en storhandlare som köper och säljer etanol.
Sekab förlorar pengar. Stora pengar. Kommunernas ägarinsats var sammanlagt 50 miljoner kronor. Men med tiden har borgensåtaganden och andra insatser vuxit till nästan 1 200 miljoner kronor, berättar Sunt förnuft.
Kommunerna skjuter till mer pengar, rädda att förlora det de redan har satsat. För inte går det att hitta någon som vill köpa svarte Petter. Ledarskribenten på Örnsköldsviks Allehanda har kategoriserat läget som "gisslandrama med skattebetalarnas pengar".
Yra av möjligheterna att skapa jobb, höga på känslan av att satsa på "miljön" och "framtiden", gav kommunala företrädare sig in i ett högriskprojekt som de uppenbarligen inte förmår styra. Men entusiasm hjälper inte när man entusiastiskt springer ner in i en vägg.
Men vem vet. Kanske utvecklar Sekab till slut en överlägsen process för att förvandla cellulosa till etanol och blir en lysande affär för ägarna. Men det är ett vågspel. Så skall inte skattepengar, uttaxerade för vård och omsorg, användas. Och ärligt talat blir jag skeptisk till företagets framtid när man får läsa om hur bolaget exempelvis inte lämnade in sin årsredovisning (för 2007) till Bolagsverket i tid och fick böta. En kostnad som kunde läggas till förlusten för det året - 230,7 miljoner kronor.
Och inte blir jag mer övertygad om Sekabs framtid när jag snubblar över en artikel i Ny Teknik i förrgår där Sekabs vd Per Carstedt intervjuas med anledning av att företaget tappat en stor del av den svenska etanolmarknaden. På frågan om Sekab håller på att gå i konkurs svarar han:
- Nej, men vi är i ett allvarligt läge och vi behöver ta in mer kapital, både för cellulosadelen och för att matcha för volymökning, även om det just nu ser ut som det gör. Vi har ganska bra med lager.
Ännu mer kapital skall alltså till. Carstedt får frågan om han sover gott om natten.
- Ingen som har affärsverksamhet sover väl gott om nätterna.
Då är det några kommunalråd som också ligger och tittar på sovrumstaket.