Språkutveckling i köttvärlden

Politik2012-12-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Du lever i köttvärlden, irriterar dig på memiler och kan vara drabbad av nomofobi, räckviddsångest och Conversesjukan. Vidare har du troligtvis ett område där du zlatanerar – det vill säga dominerar – men trots det är du kanske ogooglebar. Välkommen till 2012 – året när Språkrådets nyordslista framför allt består av ord relaterade till it och händelser i Europa.

En del nyord har tillkommit för att fenomenen är nya. Andra är gamla saker som har fått nya namn. Köttvärlden – eller köttrymden – är exempelvis den verkliga världen, i motsats till cyberrymden (den digitala världen). På samma sätt skiljer uttrycket ”fysisk skiva” den produkten från dess digitala motsvarighet.

En memil är en medelålders man klädd i cykeldräkt av lycra som cyklar hänsynslöst, en allt vanligare syn i många städer. Nomofobi är en sammandragning av ”no mobile phone phobia” – alltså en fobi mot att inte vara ständigt uppkopplad via mobiltelefonen.

Uttrycken säger en hel del om vår samtid. Vi lever en allt större del av våra liv i den digitala världen. Men 2012 har också varit ett skakigt år för hela Europa, vilket skapat ord som grexit och eurobävning.

Det är omöjligt att veta vilka av de nya orden som kommer att försvinna och vilka som snart är allmänna uttryck, men det gör inte de snart bortglömda orden mindre viktiga. Samtliga nyord har tillkommit för att fylla verbala tomrum och fyllde alltså ett behov just där och då.

Fredrik Lindström sa en gång att vi inte bara får utveckla språket, utan att vi är skyldiga att göra det. Sanningen är att människans största tillgång är och alltid har varit förmågan att uttrycka sig exakt. Det ligger således i våra gener att fylla tomrummen, vare sig vi vill eller inte.