Riksbankens officiella valspråk lyder “Hinc Robur et Securitas". På vanlig svenska betyder mottot Härav Styrka och Säkerhet - och riksbankschef Stefan Ingves behöver hårda nypor, för att föra Sveriges ekonomi genom skuldkrisen. I veckan höll finansutskottet en öppen utfrågning med Ingves. Utskottets ledamöter satt likt skolelever runt läromästaren och insöp hans konjunkturprognoser. Därefter turades man om med att ställa frågor för att få sin politiska uppfattning bekräftad.
Lyckligtvis är expertisen mer klarsynt än politiken. När Stefan Ingves konstaterar att den svenska ekonomin är okej; så är den svenska ekonomin okej. Och just nu är okej bäst i Europa. Ingves fäste ingen större uppmärksamhet vid Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelichs rädsla för recession. Istället poängterade han att en styrränta på två procent är lagom och att prognosen valåret 2014 är tre procent. Riksbankschefen lämnade förvisso dörren öppen för en sänkning om skuldkrisen förvärras - men satt förhållandevis bekvämt i fåtöljen.
Dagens läge är ljusår ifrån Sveriges utsatthet i samband med 1990-talets fastighetsbubbla. Det mest oroande av Stefan Ingves diagram var kurvorna som visade hushållens sparande. Innan finanskrisen slog till hade svensken ett genomsnittligt sparkapital på 13 procent av den disponibla inkomsten - och från denna redan låga nivå pekar kurvan stadigt nedåt.
Sparkapital på runt 10 procent av den disponibla inkomsten innebär att den varslade Saab-montören, eller uppsagda sjuksköterskan, klarar sig fyra veckor utan lön. Här har politiken en tydlig uppgift att stimulera eget sparande genom utbyggda grundavdrag på kapitalinkomster. Den som möter arbetslöshet ska kunna göra så med styrka och säkerhet.