Riksmedia granskar nu vårdskandaler hos privata aktörer som vanvårdar äldre. Just nu är Carema i skottgluggen. De sparar in på allt för att kunna plocka ut maximal vinst ur den äldreomsorg de bedriver för våra äldre och som betalas med våra skattepengar.
Det talas om ett vinstuttag på 30 procent. Och de vinsterna stannar inte i Sverige utan går raka spåret till skatteparadis.
Snacket om att driftsformen inte påverkar kvaliteten och priset är bara nys. Om vinsten blir det som styr hela verksamheter, så drabbar det både brukare och personal. Och skattebetalarna, som luras på pengar som de betalar för äldreomsorg, men som går till att berika främst utländska riskkapitalister. Detta är ett gigantiskt problem, som borgerliga politiker skapat och som Socialdemokraterna villrådigt hanterar och ibland försvarar och ibland angriper.
I region Gotland får privata aktörer cirka en miljard av de fyra miljarder kronor som hela regionens budget omfattar. En fjärdedel av skattepengarna betalas alltså till privata aktörer som sköter äldreomsorg, sjukvård, sophantering, byggnationer, reparationer och leveranser av mat, kläder och allt som behövs inom sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Regionen köper varor och tjänster för drygt en miljard kronor om året av privata bolag. Om vi utgår ifrån att dessa bolag tar ut tio procents vinst, så innebär det att drygt 100 miljoner kronor av skattepengarna blir vinster till bolagens ägare.
I detta perspektiv blir det superviktigt att all upphandling sker smart och genomtänkt. Förutom krav på hög kvalitet och att alla företag behandlar sin personal väl och har avtalsliknande villkor, så kanske det vore idé och ha krav att vinstnivån inte får överstiga en viss procentnivå. Alla anbud som innebär en vinstnivå över en viss procentnivå diskvalificeras direkt och de med lägst vinstnivå får extra poäng för att kunna få anbudet. Är det inte viktigt att också ha vinstnivån som en faktor i alla anbudsunderlag?
Regionen ska spara 120 miljoner kronor på tre år. Kan hälften av detta ske genom en sänkning av vinstnivån i alla upphandlingar? Istället för att spara på fritidsgårdar, bibliotek, bussiga kort, elever och äldre, borde det sparas på vinsten.