Den nya avfallstaxan tycks ha väckt en del vrede. En vrede som är onödigt stor på grund av missuppfattningar och felaktiga jämförelser av det nya och det gamla systemet, enligt en insändare från Samhällsbyggnadsförvaltningen i gårdagens GA. Men jag måste ju säga att även om man kan sänka sina avfallstaxa med den nya möjligheten till sophämtning var fjärde vecka, så blir ju den totala taxan väldigt hög om man betänker att det blir så få hämtningstillfällen.
Det är för övrigt inte konstigt om medborgarna tycker att avfallstaxan är hög på Gotland. En rapport från Villaägarna som presenterades i januari i år visade att Gotlands sophämtning är dyrast i landet.
Den rapporten var i och för sig ganska orättvis för Gotland. Det typalternativ för hämtning som man använde sig av i rapporten (hämtning av 26 kilo blandade osorterade sopor i ett 190-literskärl varannan vecka) är ett alternativ som Region Gotland, med hjälp av höga taxor, försöker styra medborgarna bort ifrån.
Men även om man tar hänsyn till detta – även om man som medborgare sänker sin taxa genom lägga tid och energi på att vara en duktig avfallsleverantör – så är Gotlands avfallstaxa hög jämfört med andra kommuner.
Det känns ju inte som en fin belöning för att vi sorterar och lämnar in en stor andel av våra sopor i återvinningsbara och användbara fraktioner.
Samhällsbyggnadsförvaltningen påpekade i gårdagens insändare att det var regionfullmäktige som fattade beslut om den nya taxan i februari i år. Jag var där. Jag skrev om det. Och jag var förvånad över att den nya taxan togs nästan helt utan debatt, bara månaden efter Villaägarnas rapport om hur dyr Gotlands avfallstaxa är. Jag räknade då upp några av de frågor som fullmäktige borde ha aktualiserat.
”Är soptaxan riktig? Varför är sophanteringen så dyr? Hur skulle den annars kunna vara ordnad? Hanterar vi de olika fraktionerna av olika sorters sopor på rätt sätt? Tillför Gotlands dyra sophantering rimliga mervärden för gotlänningarna och miljön?”
I valrörelsen hörde jag Åke Svensson säga att han inte alls utesluter att Region Gotland även fortsättningsvis, liksom idag, ska fortsätta betala för att skicka det brännbara grovavfallet till fastlandet. Samtidigt som Cementa lär fortsätta importera utländska sopor för förbränning i Slite.