Sorgligt gas-ja

Politik2009-11-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag är inte särskilt överraskad, att den borgerliga regeringen till slut säger ja till Nord Streams gasledning i Östersjön.
Jag hoppas att det är beroende på att alla de lagar som finns och den miljöprövning som gjorts, gör att regeringen inte rättligt kan säga nej. Jag hoppas att det inte är på grund av alla påtryckningar som skett från alla håll, som den borgerliga regeringen nu lagom före ett viktigt EU-möte med Ryssland, säger ja till gasledningen.
Enligt den borgerliga regeringen, så har alla miljöhot mot att lägga ner gasledningen i Östersjön kollats av. Då finner miljöminister Andreas Carlgren (c) att miljöhoten inte är så farliga, så regeringen kan säga nej. Kraven på skydd av de känsliga områden där fisk och fågel kan hotas, tillgodoses genom att byggstopp under vissa tider. Detta gör att det en gång så miljövänliga centerpartiet nu säger ja till ett av de största negativa miljöintrången i Östersjöregionen.
De rödgröna partierna socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet säger i ett gemensamt uttalande nej till gasledningen. De kritiserar de borgerliga för deras ja och menar att gasledningen kommer att få enorma miljömässiga och säkerhetspolitiska effekter.
De lyfter fram min främsta invändning mot gasledningen, nämligen att den binder fast Europa vid ett beroende av fossilgas, istället för att påskynda en utveckling av miljövänliga energikällor. De rödgröna menar att gasledningen också ökar Rysslands möjligheter att använda gasen som påtryckningsmedel mot EU. Och mot de tidigare öststaterna, som är beroende av rysk gas via andra ledningar. Som nu kan stängas av.
Det är möjligt att den borgerliga regeringen är tvingade att av internationell lag ge tillstånd till gasledningen. I så fall hade en rödgrön regering varit lika tvingade att säga ja. Eller också finns det juridiska möjligheter att säga nej, om man har det politiska modet till det.
Nu lär det bli en gasledningen och då kommer övervakningen av Östersjön att bli ännu viktigare. Behovet av övervakning av sjöfart och flyg i Östersjön ökar och där kan Gotland fylla en viktig funktion. Christer Engelhardt (s) har motionerat om att göra Gotland till ett säkerhetscenter och att en trafikledningscentral läggs på Gotland. Det är dag att förverkliga dessa planer nu.