Sommarträffen - en mötesplats för Gotlands framtida utveckling

Politik2005-07-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svar till Mats Byström, Liberal kommentar tisdag 26 juli:
Även i år har ett antal insändare publicerats angående sommarträffen och vilket syfte denna träff har. Sommarträffen är en årligen återkommande tradition sedan slutet av 1980-talet. Det var då dåvarande landshövding Claes Elmstedt och Gotlands kommun tog initiativ till att anordna en träff där företagsledare och beslutsfattare från Gotland fick möjlighet att träffa sommargotlänningar, knyta kontakter och informera varandra om aktuella frågor, allt med ett syfte att utveckla vårt län.
Sommarträffen är bara en av många olika möten vi har med såväl gotlänningar som andra konstellationer. Vi är ett litet län och oerhört beroende av många och skiftande kontakter.
De inbjuda sommargotlänningarna, eller vinterfastlänningar, som vi också kallar dem, representerar ett brett urval av allt från kultur och media, politiker och företagsledare. De är alla viktiga ambassadörer för Gotland i sina respektive sammanhang och just den här typen av informella träffar har visat sig vara givande.
Mats Byström har i sin debattartikel tagit fasta på att jag i en intervju i Gotlands Tidningar sagt att; "Det vore trevligt med några yngre, men det finns inte så många med betydande inflytande".
Jag har alltså inte uttryckt att det är "få betydelsefulla ungdomar", som Mats påstår, vilket är en stor skillnad. Min målsättning är att få med fler unga företagare på sommarträffen och det var det jag svarade journalisten på, apropå inbjudningslistan och varför den inte var klar.
Åldersfördelningen bland företagare och beslutsfattare på Gotland ser ut som i landet i övrigt, med få personer under 30 år och en tonvikt på män över 45. På Gotland likväl som i de flesta andra kommuner borde ungdomars inflytande och deltagande i den lokala utvecklingen vara betydligt större. Men det gäller att visa på vilka möjligheter det finns att påverka, hitta rätt forum och inte minst, visa ungdomar respekt genom att just ge dem ett reellt inflytande.
På sommarträffen hade vi arrangerat ett estradsamtal med temat Gotland, östersjöregionen och framtiden. Just Ungt företagande fanns med som en del i detta och Julia Bendelin belyste detta på ett tydligt och bra sätt.
Jag räknar med att under kommande år arbeta ännu mer för att vi på länsstyrelsen gör vad vi kan för att öka ungdomars inflytande på de områden vi har möjlighet att påverka. Redan i dag träffar jag i många olika sammanhang ungdomar, men det gäller som sagt att hitta rätt forum och det lär jag återkomma till. För visst är vår framtid våra ungdomar!