Sommarjobb ska vara på riktigt

Räcker till en Top Hat?Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Räcker till en Top Hat?Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Politik2010-03-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I veckan som gick sågs åtminstone ett vårtecken i de gotländska tidningarna. De årliga artiklarna om läget för sommarjobben. De kommer lika säkert som flyttfåglar och vårdagjämningen.

Jag kan förstå intresset. För skolungdomar är sommarjobb en chans att erövra den frihet som extra pengar kan ge. Och det är oftast bra att unga får stifta bekantskap med arbetsliv, företagande och en annan sorts krav, en annan kultur, än den som finns i skolan. Så länge inte arbetet fyller hela lovet och gör att utbildningen blir lidande.

Men för att sommarjobben ska ha dessa effekter tror jag att det är viktigt att det verkligen är riktiga jobb som ger riktig ersättning.
Mona Sahlins valfläsk från veckan som gick - att alla unga i kommuner med rödgrönt styre ska garanteras sommarjobb - det är något helt annat. Det är låtsasjobb till låtsaslön som räcker till godis, men inte så mycket mer. Det finns kommuner som betalar så låga löner som mellan 20 och 30 kronor i timmen. Det ger inga erfarenheter från den verkliga arbetsmarknaden, det ger inte känslan av att göra något viktigt eller uppskattat.
Ja, risken är hög att unga lär sig alldeles fel saker av låtsasjobben.

De som verkligen vill ha ett riktigt sommarjobb kan oftast också hitta ett. Men för dem som av någon anledning misslyckas med detta, som varit ute för sent eller inte sökt tillräckligt ihärdigt, så tror jag faktiskt ledighet och kanske lite självstudier i sommarsolen är ett bättre alternativ än den typ av håglösa garantijobb som Sahlin ställer i utsikt. Ja, sommarskola vore en bättre sysselsättning.

Arbetsmarknadspolitiken kan med fördel koncentrera sig på att hjälpa dem som har ett ansvar för att försörja sig själva och sina familjer. Och det är bättre att försöka göra någonting åt den verkliga ungdomsarbetslösheten i Sverige. Arbetsmarknadsregler och avtal med höga ingångslöner har lett till att alldeles för många som lämnat skolan startar vuxenlivet som arbetslösa.

Men när det gäller att skapa riktiga jobb för unga arbetslösa har Mona Sahlin inte mycket att komma med. Om man inte räknar hennes plan att kraftigt höja arbetsgivaravgiften för unga. Och det ska man väl inte göra?