Sommarjobb för alla ungdomar
Nynäshamns kommun lovade att via satsningar på både kommunal som privat verksamhet garantera sommarjobb för alla de ungdomar mellan 15-18 år som önskar ett arbete. Kommunalrådet Ilija Batljan (s) är ett föredöme för Gotland.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett föredöme för Gotland och egentligen hela Sverige borde vara vår grannkommun Nynäshamn och kommunalrådet Ilija Batljan (s). Nynäshamns kommun lovar nämligen att via satsningar på både kommunal som privat verksamhet garantera sommarjobb för alla de ungdomar mellan 15-18 år som önskar ett arbete. Tre miljoner kronor i satsningar 2008 gjorde detta möjligt.
Gotland satsar för lite
Gotlands kommun har visserligen gjort liknande satsningar för denna typ av feriearbeten, men inte alls med samma budget. 2006 sköt Gotlands kommun till 800 000 kronor, öronmärka för detta ändamål.
På tok för lite enligt min mening. Att ungdomar får in en fot på arbetsmarknaden gynnar både ungdomen som kommunen eller det privata företaget. Bildande för ungdomen, de behandlas som samhällsmedborgare så de inte känner sig som en värdelös soffpotatis. Dessutom får de tjäna kanske sina första egna pengar. Samtidigt som kommunen kan ersätta tjänster inom till exempel vården och röjning av kulturplatser, då den ordinarie personalen tar semester eller då trycket under turistsängen blir så pass hårt. På samma sätt vore det inte svårt för kommunen eller arbetsförmedlingen att aktivt söka upp arbeten inom den privata serviceverksamheten då trycket efter extra arbetskraft även där är stort, just under sommaren.
Arbetslivserfarenhet
För ja, jag tycker kommunen har ett visst ansvar att se till att yrken finns tillgängliga att söka. Så det är med förväntan jag ser fram emot att Gotlands kommuns platsbank bli välfylld. Vissa kommuner, framför allt i Stockholm, verkar helt avsäga sig det ansvaret. De vill hävda att det är individens eget ansvar att söka sig till arbetstillfällen, och till viss del håller jag självklart med.
Men för en 15-åring, som knappt vet hur arbetsförmedlingen fungerar och kanske inte kan skriva CV, kan det vara svårt att konkurrera om de platser man är intresserad av. Där kan kommunen aktivt hjälpa ungdomar, av tidigare nämnda anledningar, men även eftersom en arbetande befolkning bringar in mer till samhället en vad en arbetslös person gör.
Då barnbidraget eller studiebidraget inte ges under sommarmånaderna kan sommarlovet se väldigt olika ut bland ungdomarna. Den ungdom som får en extra tusenlapp från sin förälder, upplever säkerligen en roligare sommar än den personen som tvingas avstå från sommarens aktiviteter i brist på pengar. Ett tydligt exempel på hur frågan plötsligt blir en klassfråga.
Så under en rådande lågkonjunktur tjänar alla berörda parter på att kommunen skjuter till extra pengar för sommarjobb, vilket bidrar till en ökad investeringsnivå och arbetslivserfarenhet för unga och en extra arbetskraft inom så väl kommun som privatverksamhet.