Södra Hällarna - ströva eller sträva?

Foto: Tobias Wallström

Politik2008-06-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skall södra Hällarna bebyggas? Jag minns hur det lät för mer än ett år sedan, i mars förra året. I kommunfullmäktige talade Lars Thomsson (c) om Hällarna som en juvel vi skall vara rädda om. Socialdemokraterna ville däremot gå snabbt fram. Planeringsarbetet skulle överlåtas på ett konsortium. Bo Björkman (s) tyckte det var intressant att socialdemokraterna visade så stort förtroende för det privata näringslivet, medan alliansen, som försökte lägga ut det Raka spåret, höll emot.
Nu låter det annorlunda. När kommunstyrelsen i går fattade beslut om utvecklingsplanen för Visborgsområdet och södra Hällarna, då ville socialdemokraterna inte alls öppna för byggande väster om Toftavägen. Ingenting. Nichts. Nada.

Hur rakt var spåret när socialdemokraterna reste från en ståndpunkt till en annan? Fort gick det, men det ger ändå ett slingrigt intryck. Och därbak släpade Håkan Ericsson och Gotlands Folkblad efter som en liten urspårad vagn. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna, om man har den fasta övertygelsen att partiet alltid har rätt.

Själv tycker jag att även alliansens planer för Hällarna är väl blygsamma. Planen ger inte stort utrymme för bebyggelse väster om Toftavägen, men desto mer öster om samma väg.
Jag tycker det är oklokt. Det blir svårt att ändra sig senare, när planens bebyggelse väl är på plats. Då har plötsligt ett stort antal sakägare flyttat in som har rätt att ha synpunkter på nya planer och som kan överklaga nya bygglov. Vi har möjligheter i dag som är svåra att utnyttja i morgon.
Om man tänker sig möjligheten att släppa bebyggelsen närmare vattnet i framtiden, ja då är det bäst att säga det redan nu. Det underlättar processen i framtiden, och det är juste mot dem som bygger i första etappen.

Men många är ju kritiska mot att bygga på Hällarna. Jo. Men samtidigt: om man överhuvudtaget skall ta målet om 65 000 gotlänningar på allvar måste Visby tillåtas att expandera. Och det lär inte ske om Visby bara får breda ut sig öster ut. Det borde vi ha lärt oss av exemplet Terra Nova, där bebyggelsen bara är hälften så stor som man hade planerat från början.