Socialdemokraterna satsar stort på äldreomsorgen

Politik2005-08-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vård - och omsorgsminister Ylva Johansson drar i höst igång ett tioårsprogram för äldrevården. Ett omfattande program kommer att presenteras av vårdministern på s-kongressen i oktober.
Satsningen knyter an till de lite lösliga tankegångar, som luftades av statsminister Göran Persson i hans Björkvikstal den 7 augusti.
Äntligen ett positivt tecken som tyder på att socialdemokraterna nu möjligen förbereder en politisk offensiv som i bästa fall kommer att gjuta lite mod och framtidstro bland luttrade s-väljare.

Få köpa hushållstjänster
Vårdminister Ylva Johansson har uppenbarligen insett att äldreomsorgen måste förbättras, eftersom antalet äldre och äldre-äldre kommer att bli betydligt fler om tio år. Hon har många kloka synpunkter i en färsk tidningsintervju.
Bland annat att de äldre ofta mår bra, men inte klarar av alla vardagssysslor och därför kan behöva få köpa sådana hushållstjänster av kommunen till en rimlig penning.
Något helt annat än den form av generellt skatteavdrag för hushållsnära tjänster som särskilt borgerliga och vissa näringslivsdebattörer förespråkar och som med klent och fördelningspolitiskt oförmånligt resultat redan prövats några år i Finland.
Ylva Johansson vill därutöver ha fler platser på särskilda boenden för äldre, en bättre hemsjukvård och en satsning på kompetensutveckling (kunskapslyft) av vårdpersonalen.

Fler anställs i hemtjänsten
Hon preciserar inte just nu närmare vad hon menar med en bättre hemvård, men låt oss hoppas att det innebär det att fler anställs och att hemtjänsten får tillbringa mer tid med de äldre.
Det är tveklöst också bra att Ylva Johansson vill ha fler platser på äldreboenden. Många gamla vill till ett hem, eftersom de inte klarar sig själva och dessutom inte behöver känna sig ensamma där.
Vårdminister Johansson ska bjuda in företrädare från kommuner och landsting för att berätta närmare om sina planer. Det är ett bra initiativ, eftersom hon då får synpunkter på sina förslag.
Men det också viktigt att hon träffar vårdbiträden och undersköterskor som har inblick i äldreomsorgens praktiska vardag. De, om några, kan - jämte nära anhöriga till äldre i vården - berätta om villkoren i vardagsvården samt ge synpunkter på vad som kan och behöver ändras - både för deras del och för de gamla.
Undersköterskorna och vårdbiträdena kan berätta varför kommunerna måste få mer pengar till äldrevården, så att mer personal anställs och att de får nya och rimligare arbetsscheman.
Många undersköterskor runt om i landet vill helst ha ett tre-tresystem, som innebär att de jobbar tre dagar och är lediga tre. Då hinner de koppla av och till exempel studera eller ägna mer ledig tid åt sina barn.

Har en öppen dialog
Det är viktigt att Ylva Johansson nu har en öppen dialog och pratar med undersköterskor och vårdbiträden samt med anhöriga till de äldre, som vården ska hjälpa på bästa sätt.
Den dialogen behövs om hur storsatsningen på äldreomsorgen bäst ska läggas upp och omsättas i de vårdbehövande och vårdanställdas vardag.
Den som själv därtill har egna erfarenheter som nära anhörig till vårdbehövande äldre vet att den satsning som nu förhoppningsvis kommer är mer än behövligt och borde kommit tidigare.
Men det är bra om den nu blir av och därtill görs hyggligt rejäl!