Sociala investeringar lönar sig

Sociala investeringar lönar sig. När varje människa tillåts växa som våra ungdomar vuxit i sommar i sina sommarjobb, då växer Gotland! Satsningen på sommmarjobb blev en stor framgång, skriver Hanna Westerén.

Sociala investeringar lönar sig. När varje människa tillåts växa som våra ungdomar vuxit i sommar i sina sommarjobb, då växer Gotland! Satsningen på sommmarjobb blev en stor framgång, skriver Hanna Westerén.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Politik2011-09-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den sänkta krogmomsen har debatterats ett bra tag nu, och somliga borgerliga företrädare ser närmast förnärmade ut när den kommer på tal igen och igen. Jag kan ändå inte låta bli att kommentera den.

Sänkt krogmoms i en tid då kommuner och landsting står inför enormt stora prövningar känns helt enkelt dumdristigt, och felaktigt prioriterat. Inte minst utifrån det finländska momsexperimentet (borgerligheten hänvisar ju annars gärna till Finland) vars resultat var minst sagt diskutabelt.

Kostnaden för varje tillkommet jobb i krognäringen kommer att bli skyhögt, dels sett i reda pengar, dels i välfärdsförluster när offentliga sektorn sätts på svältkur. Devisen "vi tar ansvar för Sverige" känns alltmer urvattnad.


Sommarjobben en succé
Vid socialnämndens sammanträde i förra veckan återrapporterades erfarenheterna av de sommarjobb som sjösattes för ungdomar som har svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden.

Från alla upptänkliga håll kommer inspel som bland annat talar om den gångna sommaren som den bästa på mycket länge -- med färre ungdomar som mår dåligt och mindre bråk på stan - vilket flera instanser tror att sommarjobben har bidragit till. Detta stärker mig i min uppfattning att sociala investeringar lönar sig. När varje människa tillåts växa (som våra ungdomar vuxit i sommar med ökat ansvar), växer Gotland!

En annan social investering jag när gott hopp om är fixartjänsten, som socialnämnden i förra veckan beslutade att återinföra. Förvisso i något förändrad kostym - med ideella organisationer som utförare och regionen som finansiär - men ändå en fixartjänst, som förhoppningsvis ska vara till nytta och glädje för många av våra äldre runtom på ön.


Förebygga fallolyckor
Framför allt hoppas jag att fixartjänsten ska hjälpa till att förebygga fallolyckor och andra incidenter i det egna hemmet, men den glädje ett besök i sig självt kan innebära, ska inte heller underskattas.

Förra lördagen deltog jag i ett panelsamtal tillsammans med Markus Wahlgren (Systembolaget), Fredrik Persson (Polisen) och Eva Jupiter (Finsam) som domkyrkoförsamlingen inbjudit till. Temat för samtalet var "Hur kan diakonin vara en del av det goda samhället?". Frågan är intressant och svaret är inte enkelt, men panelen var enig om att diakonin (det vill säga kyrkans sociala arbete) absolut kan och bör vara en del av det goda samhället. Fredrik Persson uttryckte att "alla goda krafter behövs" och det är ju just så det ligger till.


Samverka med ideella krafter
Med gemensamma krafter bygger vi ett gott samhälle, baserat på tron om alla människors lika värde, där den ideella sektorn bringar ett mervärde till myndighetsutövning och politiska beslut.

Offentlig sektor ska absolut inte abdikera från vårt övergripande ansvar för välfärden, men däremot tillsammans med ideella krafter bygga ett starkare samhälle, där alla får plats utifrån sina förutsättningar.