Snusförbudet ett brott mot frihandeln

Politik2008-12-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På Europaparlamentarikern Christofer Fjellners (m) tjänsterum i Bryssel finns ett litet kylskåp med svenskt snus. Han har gjort en vana av att sälja snusdosor till sina kollegor, eftersom sådana inte går att få tag på någon annanstans i Belgien. Eller i Europa i stort, för den delen.
En EU-regel gör det förbjudet att exportera snus i kommersiell skala utanför Sverige, eftersom det kan tänkas vara särskilt skadligt för människors hälsa. Enbart tobak som är avsedd för att "rökas eller tuggas" är tillåten på den inre marknaden.
Mot detta har Fjellner, med rätta, tagit strid. Häromdagen anslöt sig också "frihandelsminister" Ewa Björling, som statsrådet själv kallar sig, till kampanjen för att häva exportförbudet. I en debattartikel i tidningen Aftonbladet skriver Björling att hon avser trappa upp arbetet mot vad hon ser som "en av de tydligaste överträdelserna mot den interna frihandeln inom EU".

Det är kloka ord. Att en svensk produkt diskrimineras på ett så unikt vis är märkligt, inte minst med tanke på att snuset, som enligt ledande forskning är fritt från cancerogena ämnen, är långt mindre skadligt än cigaretter. En ny studie från Umeå universitet visar dessutom att prillor inte ger högt blodtryck, vilket många tidigare har trott, och därmed inte framkallar en högre risk för att drabbas av diabetes, hjärtinfarkt eller stroke. Därutöver har snusande visat sig tillhöra de mest framgångsrika metoderna för att lyckas sluta röka. Hälsoargumentet mot bred export och försäljning av snus i Europa håller kort sagt inte.
Trots att det länge har funnits en bred politisk enighet i Sverige om att EU-förbudet är orimligt har den svenska linjen varit underligt passiv. Därför är det utmärkt att frihandelsminister Björling nu signalerar en tuffare attityd mot unionen. Snuset kan på ytan se ut som en struntfråga men i själva verket är förbudet, som ministern alltså påpekat, ett flagrant brott mot den tanke om upphävda handelsgränser som EU-projektet ytterst vilar på.

Precis som människor och tjänster tillåts röra sig kors och tvärs över kontinenten måste också alla typer av varor, med mycket speciella undantag, få färdas fritt genom medlemsländernas marknader. Frihandeln i Europa är en fråga som saknar en tredje väg. Det är antingen frihet eller styrning som gäller. Och därför kan unionen, om den vill leva upp till det ursprungliga Romfördragets anda, inte ge något utrymme för godtyckliga hinder som snusstoppet.