Smider tankar för en friare värld

Foto:

Politik2012-07-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Stefan Olsson är nytillträdd chef för Frivärld, en ny tankesmedja som på frihetlig grund smider tankar om utrikespolitik.

Det finns ju massor av tankesmedjor redan, varför behövs Fri värld och vad tillför ni debatten?

-  Den utrikespolitiska debatten i Sverige är försummad. Fri värld är en renodlat utrikespolitisk tankesmedja med borgerlig nisch som hittills saknats.

Carl Bildt dominerar svensk utrikespolitik, ser du något problem för borgerligheten med det?

-  Jag har stor respekt för Carl Bildt som är pålitlig och för en allmänt bra politik. Problemet för borgerligheten är att han är för stor. Han bygger inte upp något efter sig som skulle kunna trygga återväxten av utrikespolitiker.

Finns det någon som du anser skulle kunna fylla hans skor i dagsläget?

-  Ja, jag ser inga skäl till varför Gunilla Carlsson (M) inte skulle kunna bli utrikesminister.

Finns det något säkerhetspolitiskt hot mot Sverige i nuläget, som vår traditionella fiende Ryssland till exempel?

-  Det invasionshot som fanns under Sovjettiden finns inte längre. Ryssland har inte Sovjetunionens kapacitet. Däremot kommer nog Ryssland att uppträda buffligt och kan komma att använda sin militära förmåga för att hota och skrämma andra stater.

Fick Sverige känna påtryckningar från Ryssland när det beslutades att tillåta dragningen av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland?

-  Jag tror snarare att trycket kom från Tyskland och andra EU-länder som köper en stor del av sin energi från Ryssland.

Kommer det ekonomiskt försvagade Europa att få känna av påtryckningar med energiexporten som vapen?

-  Nja, Ryssland kommer nog att vårda relationen med sina kunder. De har en råvaruexportekonomi och inte den mer robusta och diversifierade ekonomi vi har i Västeuropa.

Ska Sverige gå med i Nato?

-  Ja! Nato är grunden för försvaret av de europeiska demokratierna. Just nu befinner vi oss i ett säkerhetspolitiskt limbo där vi inte vet vad försvaret ska göra. Nato skulle lösa det problemet långsiktigt.

Vad är det bästa argumentet mot ett medlemskap?

-  Att vi inte är lika fria att bestämma hur vi ska använda våra militära resurser. I Nato planeras allt gemensamt.

Ska vi satsa på nya Super-JAS?

-  Tveksamt, det handlar om mycket pengar. Särskilt när vi inte vet vilken sorts försvar vi ska ha. Vi måste ha en luftförsvarsanalys innan vi kan ta ställning till nya JAS och här är Nato en viktig del av analysen. Dessutom är det inte renhårigt att låta försvarsbudgeten ta hela kostnaden för JAS. Det handlar också om industrisatsningar och forskning. Varför ska försvaret ta hela kostnaden? Saab kan knappast sälja JAS till andra länder om inte också Sverige köper. Vi köper ett försvar men det är egentligen ett industriprojekt. Detta mörkar man för väljarna och det är inte bra.

Vilken, för Sverige, utrikespolitisk fråga skulle du vilja lyfta fram som särskilt viktig just nu?

-  Att Sverige inte går med på Europeiska kommissionens ordförande Barrosos planer för ökad överstatlighet. EU ska inte ha någon gemensam finanspolitik eller möjlighet att ta ut skatt. Finanspolitiken är direkt länkad till sådant som föräldraförsäkring och företagsskatter, vilket är frågor som är allt för viktiga att överlåta till Bryssel. Unionen har ingen legitimitet på dessa områden. I den här frågan bör Sverige gräva ned sig och vägra ge upp.