Småskalighet hjälper till att stoppa klimatförändringen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Idag är den allmänt vedertagna filosofin att allt skall vara stort för att vara lönsamt. Eftersom vi hela tiden matas med detta budskap är det tyvärr allt färre som ifrågasätter om stordriftshysterin och centraliseringen alltid är det mest lönsamma. Dagens stora enheter inom tillverknings- och förädlingsindustrin är koncentrerade till några få platser i Sverige, Europa eller övriga världen.
Kortare transporter
Resultatet blir att råvaror och färdiga produkter måste transporteras långa sträckor. Det är därför dags att fokusera på centraliseringen och dess problem som en viktig del av klimatförändringen.
Målet måste vara att råvaror transporteras så kort sträcka som möjligt innan förädlingen. Detta kan enkelt åskådliggöras med exempelvis tillverkning av ost, där det för att producera ett kilo krävs omkring tio liter mjölk.
Utan att vara vare sig mejerist eller transportledare kan alla inse att ett ton färdig ost kräver mindre energi att frakta än tio ton mjölkråvara. Ändå transporteras idag mjölken mycket långa sträckor för att ostproduktionen är koncentrerad till ett fåtal platser.
Moralisk prislapp
Visst, jag är medveten om att ovanstående av många viftas bort som "nostalgiska drömmar om småskalighet". Tyvärr har inte miljön någon prislapp i kronor och ören, men den har däremot en etisk och moralisk prislapp.
Skall våra kommande generationer ha en chans till ett drägligt liv på vår jord gäller det att tänka om och ge småskaligheten en chans, men det brådskar. Som konsumenter kan vi hjälpa till att snabba på utvecklingen genom aktiva val och i möjligaste mån välja närproducerade produkter.