Smal, enkel förebyggande politik
En rödgrön politik tar fasta på hela människan, där det gäller såväl utbildning, arbete, friskvård som miljö. Då behövs det en mängd förebyggande åtgärder, skriver Åke Svensson (S). Här med Brittis Benzler (V) och Stefaan De Maecker (MP).
Foto: Håkan Ericsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det rödgröna alternativet blir så mycket klarare när frågor kring förebyggande arbete blir så tydliga. Om vi läser de politiska programmen så lyfts alltid detta fram, men därifrån är steget långt till verkliga åtgärder.
I den rödgröna valplattformen är det därför de förebyggande åtgärderna som blir viktiga och i synnerhet i ett barn/ungdomsperspektiv. Vad skulle bli annorlunda här på ön? Låt mig ge tre exempel.
Ungdomsmottagningen
Riksmedia fick i veckan kommentera Gotland, men inte utifrån Almedalen eller kulturella värden, utan för att vi var sämst! Sämst när det gäller resurser och åtgärder via Ungdomsmottagningen. Det hjälper inte med bra medarbetare om resurserna utelämnas. Det kan inte vara orimligt med mer pengar till subventionering av p-piller, minska smittspridningen av klamydia och öka tillgängligheten för råd och samtal.
Ett annat exempel är när idrotten skall spara. Som en konsekvens av beslut i kultur- och fritidsnämnden skall friskvårdsstödet till Korpen skäras ner med 25 000 kronor och kartbidraget till orienteringssporten med 50 000 kronor. Små summor kan tyckas, men mycket allvarligt för deras verksamheter. Ett ideellt friskvårdsarbete som får stryka på foten.
Lyssna på polisen!
Det tredje exemplet handlar om alkohol. När Lena Celion (M) och Lars Thomsson (C) experimenterar med öppettiderna på krogarna blir det konsekvenser för polisen. Trots att polisstyrelsen klart uttalat sitt motstånd mot detta experiment, så går borgarna sina egna vägar. Till och med så långt att experimentet numera blivit till prejudikat! Lyssna på polisen! Eva Nypelius (C) och Lars Thomsson (C) ser allt detta som bidragspolitik och överbudspolitik (GT 26/8), medan jag ser det som enkla och billiga åtgärder för att begränsa framtidens kostnader.
Vad politik egentligen handlar om är att på bästa sätt kunna fördela våra gemensamma pengar. När de är riktade till ett speciellt område, organisationer eller enskilda människor kan de kallas såväl stöd som bidrag.
Vilka bidrag vill nu Centern dra ner på eller slopa? Det bästa är att driva en politik där bidragen eller stödet till de mest utsatta inte längre är befogat. När tredjedelssamhället är avskaffat. Så är dock inte fallet på Gotland när försörjningsstödet/socialbidragen (använd det ord du tycker bäst om) ökar tre år i rad.
Barn och ungdomarna främst
Det är en signal om att gotlänningarna inte mår bra och det finns dessvärre ännu fler. En rödgrön politik tar fasta på hela människan, där det gäller såväl utbildning, arbete, friskvård som miljö. Och för att skapa förutsättningar behövs det en mängd förebyggande åtgärder.
Det är ingen fet önskelista, utan handlar om smala enkla lösningar på sikt och vi börjar med barn och ungdomarna främst.