SmÄgodis frÄn EU-valet

Det drabbade ingen fattig.

Det drabbade ingen fattig.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2009-06-09 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valdeltagandet: 43,8 procent (+6,7 procentenheter)
Valdeltagandet steg i Sverige, men inte sÄ högt. Och i EU som helhet sjönk valdeltagandet.
Hur ska man komma till rÀtta med detta? En idé som lockar mig Àr att ge vÀljarna rÀtt att rösta pÄ vilket parti som helst i hela Europa. PÄ sÄ sÀtt kan pÄ sikt verkligt europeiska politiska rörelser vÀxa fram. Och medborgarna fÄr ett mer direkt inflytande Àn i dag, dÄ exempelvis svenska vÀljare bara har inflytande över vilka 18 personer som ska utgöra Sverige lilla utsÀnda grupp bland nÀstan 800 parlamentariker.

Alliansen: 42,6 procent (+2,6)
S+V+MP: 41,1 procent (-2,1)
Alliansen fick större stöd i EU-valet Àn riksdagens oppositionspartier. Alliansen gick fram. Oppositionen backade. I andra delar av Europa Àr högervÄgen tydligare.

De röda partierna: 30,2 procent (-7,1)
Lite i skymundan av Miljöpartiets framgÄng har de genuina vÀnsterpartierna (S och V) gÄtt tillbaka kraftigt.

Socialdemokraterna: 24,6 procent (oförÀndrat)
NÀr Socialdemokraterna fick 24,6 procent av rösterna i EU-valet 2004 betraktades det som ett historiskt uselt valresultat. Nu verkar det snarare som regel Àn som undantag. Det sÀgs att de stora partierna gÄr dÄligt i EU-valet dÀrför att folk anser sig kunna rösta lite friare nÀr det inte Àr lika betydelsefullt som ett riksdagsval. Men jag tycker ocksÄ att Socialdemokraterna (och Moderaterna) misslyckats med att hitta EU-frÄgor som vÀcker folkligt engagemang. De mindre partierna har vÄgat vara tydligare.
Den europeiska socialdemokratin har genomgÄtt nÄgot som kan liknas vid en kollaps. Labour i Storbritannien fick 15,3 procent av rösterna och Àr bara tredje största parti. Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet ser ut att krympa frÄn 216 till 159 ledamöter.

Moderaterna: 18,8 procent (+0,6)
Som uppvÀrmning inför riksdagsvalet var valet en ganska misslyckad generalrepetition för Moderaterna. Visserligen noterar partiet en liten uppgÄng. Men för nÄgra veckor sedan pekade opinionsundersökningarna mot 30 procent. Ett ras Àr ett ras Àr ett ras.
Vad beror det pÄ? Jag gillar Gunnar Hökmark, som gör ett utmÀrkt jobb under mandatperioderna. Men nÀr det Àr dags för val har han tydligen inte samma dragningskraft som Marit Paulsen.
En positiv effekt av Moderaternas tillbakagÄng och Folkpartiets framgÄng Àr att Alliansens slagsida minskar. PÄ sikt kan en alltför kraftig slagsida leda till att Alliansen kapsejsar, Àven om vi inte sett nÄgra sÄdana tecken Àn.
En viss Anna Maria Corazza Bildt verkar ta sig in i parlamentet pÄ personröster.

Folkpartiet: 13,6 procent (+3,7)
Marit Paulsen-effekten! I skrivande stund har hon fabulösa 48 procent personröster.

Kristdemokraterna 4,7 procent (-1,0)
Med tanke pÄ att partiets toppkandidat vill förbjuda snus medan andranamnet vill förbjuda alkoholinförsel sÄ mÄste Kristdemokraternas valresultat betraktas som förvÄnande bra.
Jag befarar att partiet tagit ut fÀrdriktningen till sin egen undergÄng. Gör nÄgot, Göran HÀgglund! Eller vad det Àr du heter, nu igen.
Nu verkar det som om Alf Svensson personkryssar sig förbi de tvÄ toppkandidaterna och tar KD:s plats i parlamentet. Det Àr vÀlförtjÀnt. För alla tre.

Piratpartiet: 7,1 procent
Det blev som jag tidigare spÄtt. Enligt vallokalsundersökningen var Piratpartiet största partiet bland vÀljare under 30.
Fildelning och integritet Àr inte oviktiga frÄgor. Men hur kan det gÄ sÄ bra för ett nytt parti som har en sÄ begrÀnsad agenda? Piratpartiet har nÄgot som nÀstan alla andra partier saknar: en tydlig och enkel stÄndpunkt i en aktuell och partiskiljande frÄga.
Piratpartiets bÀsta kommunala resultat? Orsa!

Junilistan: 3,6 procent (-10,9)
FÄr lÀmna över uppstickarrollen till Piratpartiet. Junilistan lyckades inte ta sig in i riksdagen i valet 2006. Platserna i EU-parlamentet var inte tillrÀckligt för att hÄlla partiets profil hög och synlig. I den hÀr valrörelsen fick partiet nÀstan börja om frÄn noll igen. Det tog sig pÄ slutet, men inte Ànda till fyraprocentsspÀrren.

Sverigedemokraterna: 3,3 procent (+2,2)
Sverigedemokraterna knaprar sig nÀrmare och nÀrmare en plats pÄ den stora scenen. Men det förtjÀnar att pÄpekas att framgÄngsrika svenska uppstickarpartier INTE Àr frÀmlingsfientliga. Junilistan Àr ett EU-kritiskt parti. Piratpartiet ett enfrÄgeparti. Sverigedemokraterna, och partiets Ànnu obehagligare smÄ utbrytarpartier, har Ànnu en gÄng misslyckats med sina intentioner. VÄgar man hoppas pÄ en ny miss i september 2010?

Feministiskt initiativ: 2,2 procent
Trots affischnamnet Gudrun Schyman och ABBA-Bennys miljongÄva blev Fi valets elfte största parti.

Stockholm
Socialdemokraterna blev fjÀrde största parti i Stockholms stad! Störst blev Moderaterna (23,4). TvÄa kom folkpartiet (17,6). Trea Miljöpartiet (16,7). Först dÀrefter halkar Socialdemokraterna in pÄ 15,1 procent.
I Stockholms lÀn blev Socialdemokraterna större Àn Miljöpartiet. Men mindre Àn Moderaterna och Folkpartiet.
Socialdemokraterna tappar alltmer greppet i storstÀderna.

Folkpartiet pÄ Gotland: 10,2 procent (+4,9)
HÀr mÀrks inget av interna maktkamper inom Folkpartiet pÄ Gotland. Och tydligen skrÀmmer inte heller Folkpartiets raka besked om jordbruksstödet jordbruksregionen Gotland. Folkpartiet gick Ànnu bÀttre pÄ Gotland Àn i övriga riket, om man jÀmför med förra EU-valet. VÀljarstödet nÀstan fördubblades.

FÄnigaste valkommentaren
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tar priset med sin debattartikel pĂ„ Newsmill i gĂ„r dĂ€r han skriver om EU-valet:
"IgÄr underkÀnde Svenska folket Moderaternas politik. De hamnade under 20 procent. I stort sett samma valresultat som 2004. Ganska lÄngt frÄn "största parti" som Moderaterna sÄ sjÀlvsÀkert pratat om.
Vi socialdemokrater Àr glada över vÄr framgÄng i valet och att vi fortsatt Àr Sveriges största parti."

Fniss. Baylan Àr ju för farao en karikatyr av en partisekreterare.
LĂ€s mer om