Små steg åt rätt håll
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Personvalets motståndare är rädda att ett renodlat personval, där den kandidat som får flest kryss av väljarna vinner, gör politiken fixerad vid yta snarare än innehåll. Det vore ju trist om så är fallet, men väljarnas möjliga irrationalitet är inte ett hållbart skäl för politiker att sätta spelregler som försvårar de förstnämndas fria val.
"I Sverige röstar vi på partier och inte på personer", menar vissa. Det stämmer i många fall - men i andra, exempelvis FRA-frågan, visade det sig tydligt att enskilda personer kan göra skillnad. Ett mer renodlat personval stärker dessutom den enskilde riksdagsledamotens handlingsutrymme gentemot partipiskan. Den parlamentariker som har sin valkrets och inte bara ett nomineringsmöte bakom sig har större möjlighet att rösta utifrån egen övertygelse.
Till syvende och sidst är det enskilda personer, inte partier, som trycker på de 349 knapparna i riksdagens plenisal. Vilka dessa enskilda personer är spelar naturligtvis roll för omröstningens resultat.
Ingen väljare har gått till valurnan och röstat på ett partiprogram eller en partipiska. Partiernas gruppledare väljs av gruppen, inte av medborgarna. Ett starkare personligt mandat ger dels parlamentariker råg i ryggen, dels medborgare en ökad möjlighet att utkräva ansvar genom sin röst i kommande val. Därför är de tre steg riksdagen nu tagit välkomna. På sikt får den gärna ta fem steg till.