Skydda tilltron till socialförsäkringarna

Politik2010-06-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Häromdagen kritiserade Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman i Rapport statens överskott i socialförsäkringarna. Om det vore ett försäkringsbolag som gick plus på samma sätt skulle Finansinspektionen tvinga det att betala tillbaka, sade han och menade att det egentligen är samma sak med staten.
Men Folksams analytiker har fel i sakfrågan, fast rätt i principfrågan. Att statskassan plussas på med miljardbelopp från socialförsäkringarna är ett problem, men knappast i strid med gällande system.
Så här i valrörelsetider ligger det nära till hands att misstänka att Håkan Svärdman drar en lans för oppositionens politik; han är socialdemokrat. Partiets andre vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, Veronica Palm, hakade i alla fall på kritiken. Men hon rörde till det. Även socialdemokraterna har använt överskottet till annat. Veronica Palm försöker därför få det till att det är graverande att regeringen använder överskott till sänkta skatter. Det håller inte.
Utifrån Riksrevisionens granskningar av socialförsäkringarna står det klart att de inte är att betrakta som rena försäkringar. Man kan istället kalla dem för en komplicerad mix av både försäkring och bidrag. En konsekvens av det är att inbetalningarna behandlas som vilken skatt som helst.
Så borde det inte vara. Nackdelen med dagens system är att socialförsäkringarna är otydliga. Som individ är det svårt att få en överblick över hur mycket man betalar in och vilket skydd man är berättigar till om inkomsten förloras på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Och ur systemperspektiv blir systemen inte så effektiva som de skulle kunna vara.
För att återgå till Folksam illustrerar deras nya rapport Välfärdstendens 2010 att allt fler tecknar privata tilläggsförsäkringar som ger ökat skydd vid arbetslöshet och sjukdom. Samma sak gäller för pension, men där är i alla fall systemet transparent sedan reformen under 1990-talet. Många ser att det krävs eget sparande för att få det liv på ålderns höst som man vill ha.
Samma öppenhet präglar inte sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Man ser att man inte får det man anser sig behöva, men vet inte vad som gäller eftersom de politiska signalerna är både otydliga och ljuder olika. Detta undergräver i förlängningen tilltron till välfärdspolitiken.
I april fattade regeringen beslut om att tillsätta en utredning för att se över försäkringarna vid sjukdomar och arbetslöshet. I direktiven ingår både att se över om det går att lyfta socialförsäkringen ur statsbudgeten för att göra den mer försäkringsmässig och införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.
Både och vore bra och skulle ge tydligare spelregler, men socialdemokraterna och vänsterpartiet går inte med på obligatorisk a-kassa och de rödgrönas tonläge om alliansens sjukförsäkringsreform är oförsonlig. Krypandet i skyttegravarna riskerar att ytterligare underminera tilltron till socialförsäkringarna. Det är märkligt att de rödgröna är villiga att betala det priset för att bedriva plakatpolitik.