Skuggan av ett rödgrönt samarbete
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Thomas Östros, som hade varit socialdemokratisk finansminister nu om alliansen förlorat makten, log av och till lite överseende när Vänsterpartiets Ulla Andersson lade ut texten om de gemensamma förslagen.
Mikaela Valtersson, ett tungt namn i spekulationerna om nytt kvinnligt språkrör, hade inga problem med att förtydliga den klyfta i synen på försäljning av statliga bolag som finns i trion.
I sak är den budget som de rödgröna ställer mot regeringens redan känd. Det är den politik som de gick till val på, framförhandlad i den ekonomiska vårmotionen och den gemensamma regeringsplattformen.
Men skarpa konturer och reda siffror finns bara för 2011.
De reformambitioner som pekats ut längre fram under mandatperioden blir suddigare för var dag som går, för inget är så bedagat som ett samarbete byggt på uttjänta förutsättningar.
Thomas Östros var tydlig med att måndagens gemensamma motion markerade slutet på valrörelsen snarare än början på något nytt. De tre partierna låter alltså riksdagen ta ställning till den ekonomiska politik som svenska folket gjort tummen ned för. Det krävs av Sverigedemokraterna, som sagt att de ska presentera en egen budgetmotion, ändrar sig och röstar för de rödgrönas politik för att alliansens budget ska falla. Särskilt troligt förefaller det inte, även om man aldrig kan lita på att Sverigedemokraterna står vid sitt ord förrän rösterna är avlagda i kammaren.
Med tanke på de behov som de tre partierna har av att formera om sig och bygga på den egna politiken vore det konstigt om de lovade mer än de gör. Någon gemensam vårmotion ligger inte i korten. Inget av partierna utesluter något i fråga om gemensam opposition, men under mandatperiodens första del lär det knappast bli något lagarbete att tala om.
Ett tydligt exempel på det begränsade intresset av att gå vidare med gemensam politik är att partierna hänvisar till brist på resurser för att kunna utreda frågan om en skatt på förmögna - den som skulle börja inbringa pengar till statskassan redan 2012. Trion skyller på att det måste vara de som sitter i regering som utreder frågan och att alliansen inte kommer att göra det. Men det handlar så klart om att kliva tillbaka från gemensamma positioner som inte är ett måste.
På den rödgröna webbsajten stod inte ett ord att läsa i förväg om att trion har en gemensam budgetmotion. Först i efterhand dök det upp en pliktskyldig blänkare. Då hade dessförinnan inget hänt på sajten sedan valet. Även i de officiella rödgröna kanalerna i de sociala medierna är samarbetet försatt i djupaste dvala. Kvar finns bara skuggan av ett samarbete. Det kommer att ta tid att väcka det till liv igen. Frågan är bara om viljan att göra det är tillräckligt stark i partierna.