Skolinspektionen - stöd för friskolor
Ska också ha betyg.arkivFoto: TOBIAS WALLSTRÖM
Foto: Tobias Wallström
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En av de citerade eleverna har också rätt när hon säger:
- Det känns som om folk försöker hitta fel här.
Jag tycker att det är bra att det finns en myndighet, Skolinspektionen, som har till uppgift att hitta dessa fel. Och det säger jag som varm anhängare av friskolor.
Skolinspektionen granskar inte bara friskolorna. Det finns lika goda skäl att utvärdera de kommunala skolorna, och så görs också. Men friskolorna, ofta ifrågasatta av socialdemokrater och vänsterpartister, behöver det skydd och den trovärdighet man får av att vara granskad och godkänd av Skolinspektionen. Friskolornas motståndare ska inte kunna påstå att skattebetalarnas pengar blir övervinster hos oseriösa skolägare. De ska inte kunna hävda att det finns många friskolor som inte håller måttet.
Därmed inte sagt att det inte kan finnas enskilda tjänstemän inom Skolverket som kan ha en negativ attityd till frikolor. Men myndigheten som helhet har faktiskt inte det ryktet.
Besiktningen av Donnergymnasiet ledde till anmärkningar, bland annat mot betygsättningen och dokumentationen. Biträdande rektor Björn Sölvhammar medger också brister och dessa rättas nu till. Så inte verkar det som om någon statlig inspektör varit ute efter skolan. Det är så här det ska fungera, även om det naturligtvis vore allra bäst om skolor som verkat i över ett decennium gör rätt innan de får anmärkningar.
Friskolorna har framtiden för sig. De får allt fler elever och blir allt fler. Sjukfrånvaron bland friskolornas lärare är lägre än inom den kommunala skolan. Och detta är faktiskt ett område där Sverige ligger före omvärlden. Intresset är stort i exempelvis Storbritannien och USA för denna svenska frihetsreform.
Friskolorna flyttar makt från kommunen till elever och föräldrar. Före friskolereformen 1992 så var det den kommunala skolan som gällde, oavsett hur den skötte sin uppgift, oavsett vad man tyckte om undervisningen.
Före 1992 hade enbart de riktigt välbärgade de ekonomiska möjligheterna att skaffa sig valfrihet, åtminstone om man ansåg att internatskola är ett bra alternativ.
Nu, när godkända friskolor finansieras med allmänna medel, är det många fler som fått möjlighet att välja. Även i en förhållandevis glest befolkad region som Gotland finns flera alternativ till den kommunala skolan. Och inte bara i Visby, vilket Donnergymnasiet är ett exempel på.