Skolan drabbas

De gotländska politikerna tvingas att skära i öns skola, vård och omsorg för att regeringen hellre sänker skatterna än satsar på välfärd. Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Fredrik Reinfeldt (M) bär ansvaret.

De gotländska politikerna tvingas att skära i öns skola, vård och omsorg för att regeringen hellre sänker skatterna än satsar på välfärd. Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Fredrik Reinfeldt (M) bär ansvaret.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2011-11-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varför sparar Gotlands politiker på barnen, de sjuka och de äldre, frågar många. Svaret är att det inte räcker att spara på byråkratin eller politikerlönerna.

Sparkraven är så stora. 40 miljoner kronor måste bort ur regionens kostnader nästa år och 120 miljoner måste bort de kommande tre åren. Skatteinkomsterna är för små. Och 90 procent av alla kostnader som region Gotland har, går just till barnen, de sjuka och de äldre. Därför gör det så ont och därför blir det protester när sparförslagen presenteras.

Sparkraven är en direkt effekt av den ekonomiska krisen och Moderatregeringens politik. Sparkraven är en direkt effekt av skattesänkarpolitiken. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna sänker nästa år krogmomsen, så öns krogägare får 33 miljoner kronor att använda till sänkta priser eller stoppa i egen plånbok.

För 33 miljoner kronor hade det kanske gått att rädda träffpunkten i Vibble och personaltätheten inom äldreomsorgen och sjukvården. 33 miljoner kronor skulle kunna bekosta ett 70-tal anställda som gav de gotländska barnen, äldre och sjuka bättre omsorg. Men Moderatregeringen vill inte ge dessa 33 miljoner till barn, äldre och sjuka, utan till öns krogägare. Det är deras politiska val.

Lena Celion (M) var förra valperioden ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Den nya skolbussupphandlingen gjordes, så den skulle bli ett tiotal miljoner billigare än tidigare. Sedan vann de rödgröna valet och Brittis Benzler (V) fick som ny ordförande slutföra upphandlingen. Den sparar många miljoner kronor, men det innebär ändrade start- och sluttider för eleverna på olika sätt. Innan allt är klart och löst på bästa sätt, finns en oro runt om på Gotland. Allt blir inte som det alltid varit och skolan kommer att tvingas genomgå många och i en del fall stora förändringar för att det helt enkelt inte finns pengar.

De gotländska politikerna har inte någon egen sedelpress att plocka fram mer pengar med. De gotländska politikerna är tvingade att skära i öns skola, vård och omsorg för att Moderatregeringen hellre sänker skatterna än satsar på välfärd. Det vi ser på Gotland är skattesänkningarnas baksida. Sämre välfärd.