Skolan behöver ordning och reda

Politik2008-08-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om skriftliga omdömen i ordning och uppförande, både i grundskolan och gymnasiet. I ett inslag i Radio Gotland uttryckte Hans-Åke Norrby, rektor på Gråboskolan, vissa farhågor kring dessa betyg. Omdömena blir offentliga handlingar. Framtida arbetsgivare kan komma att luska reda på dem. Och då kan prestationer under grundskoletiden ligga jobbsökande till last. Och det är väl inte rimligt?
Nej, det är inte det. Och det är väl också därför som jag inte kan påminna mig att någon arbetsgivare någonsin har intresserat sig för mina betyg från högstadiet. Ja, det var bra länge sedan någon såg ens mina gymnasiebetyg.

Även arbetsgivare har förmåga att bedöma vilken information som är irrelevant och vilken information de behöver. Därför tror jag att hotbilden är enbart hypotetisk. I verkligheten kommer det inte att inträffa. Och om det ändå i något enskilt fall faktiskt händer, hur stor är då egentligen skadan? För jag kan inte förstå varför det skulle vara mer orimligt med arkiverade och offentliga uppgifter om ordning och uppförande, än när man som i dag registrerar omdömen om kunskaper i exempelvis matematik eller engelska.
Man skall inte överdriva betydelsen av betyg i ordning och uppförande. Förhoppningsvis har de flesta elever och föräldrar redan i dag åtminstone ett hum om vilket betyg man skulle ha fått om det redan hade delats ut. Men uppförandebetyg är en liten del i det stora arbete som väntar för att omdana skolan och göra upp med decennier av destruktiv skolpolitik. Ett komplement till allt som behöver göras åt problem som en havererad lärarutbildning, läraryrkets status, arbetsmiljö i skolan med mera.

Uppförandebetyg är inte till för att trycka ner dem som inte motsvarar krav som skolan har rätt att ställa. De är till för att rakt och tydligt meddela när det brister i studier, ansvarstagande, samarbetsförmåga eller i förmågan att ta hänsyn till andra människor. Ett skriftligt omdöme kan inte lindas in i förmildrande fraser som tillåter elever och föräldrar att inte lyssna, att inte ta på allvar.
De föräldrar som absolut inte vill ha några skriftliga omdömen kan välja att avstå. Jag vet inte hur stor andel av dem som kommer att välja det alternativet. Jag har svårt att se varför man skulle se ett sådant omdöme som förgripligt eller onödigt. Någon kanske känner en doft av en gammal auktoritär skola, med aga och hårdhudad disciplin. Men dit vill ingen tillbaka. Och det värsta sveket mot eleverna är ändå låt-gå-mentaliteten. Ingen skola som gör anspråk på att förbereda för livet kan undvika att ställa krav på ett rimligt uppförande.