Skenande fredag på Gotland

Tåg. Inte att leka med?

Tåg. Inte att leka med?

Foto: Lennart Nygren/SCANPIX

Politik2013-01-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Minns du nyheten från natten till tisdagen? Städerskan som stal ett tåg på Saltsjöbanan utanför Stockholm, brände in i ett bostadshus och skadades svårt i kraschen. För att senare anhållas i sin frånvaro, medan hon fortfarande vårdades för sina skador.

Nu har hon förvandlats från en väldigt bokstavlig tågrånare till ett offer, en förmodligen skräckslagen passagerare på ett herrelöst tåg. Enligt de första uppgifterna från operatören Arriva och SL så måste tåget ha startats med avsikt. Men nu låter det annorlunda – åklagaren talar om allvarliga säkerhetsbrister – och städerskan är inte längre misstänkt.

En viskning av känslan som passagerare på ett herrelöst tåg fick man lätt som gotlänning i går. Medan Trafikverkets delvis formulerade planer för framtidens färjetrafik visslade förbi så brann Muramaris och Svea hovrätt meddelade att den stora knarkrättegången i Gotlands tingsrätt förra året ska göras om. En av nämndemännen bedömdes som jävig. Vilket nu förorsakar extrakostnader i mångmiljonklassen.

Från min ungdom minns jag hur en rättegång vid Värnamo tingsrätt fick göras om. En av nämndemännen, som också råkade vara rektor vid min högstadieskola, hade nämligen sovit under delar av rättegången.

Det hade vi väldigt roligt åt då. Som medelålders sömnapnist har jag i dag större förståelse för min gamla rektors förseelse.

Den gotländske nämndemannen Bertil Virgin (S) sov inte. Däremot bedömdes han som jävig på grund av sitt uppdrag i polisstyrelsen.

Detta är en jävssituation som "upptäckts" även vid ett par andra uppmärksammade rättegångar. Däribland det stora så kallade Södertäljemålet, som också fick göras om.

Detta känns onekligen som en skärpning i tolkningen av vad som är jäv och inte. För en lekman är det inte uppenbart varför det ska räknas som jäv. Och det är det tydligen inte heller för hovrättspresidenten, som var av en annan mening än de andra i Svea hovrätt.

Av försiktighetsskäl är det antagligen bäst i framtiden om polisstyrelsernas ledamöter helt avstår från att samtidigt fungera som nämndemän. Och då är det ett uppdrag som partierna redan i dag verkar ha svårt att rekrytera till.

Det hände för all del även positiva saker i går. Jordbruksministern Eskil Erlandsson må vara rätt osynlig i Centerpartiets problematiska idédebatt, men på Gotland syntes han i går när Gotland tog över från Göteborg som matlandethuvudstaden. Samtidigt räddades, åtminstone tilllsvidare, mellan 10 och 20 arbetstillfällen vid CMI:s båtfabrik. Bland annat på grund av att Region Gotlands fastighetsbolag går in och köper inventarierna.

Jag är ju försiktigt uttryckt rätt skeptisk till den långsiktiga nyttan med regionen som magnat inom industrifastigheter och anläggningar. Och jag finner det långtifrån självklart att det är skattebetalarna som ska gå in och täcka upp för de häftiga konjunktursvängningarna på båtmarknaden. Men med detta sagt så hoppas jag naturligtvis att detandrum konkursförvaltaren nu fått, leder till att han kan hitta en intressent som tar över verksamheten.