LIBERAL KOMMENTAR
Under snart två mandatperioder har Alliansregeringen genomfört ett stort antal reformer på skatteområdet. Mest kända och omdebatterade är jobbskatteavdragen och sänkningen av restaurangmomsen.
Socialdemokraterna har kritiserat båda men sagt att de inte vill upphäva jobbskatteavdragen om de regerar efter valet. Dock kan de tänka sig andra skattehöjningar, delvis opreciserat vad, varför hushåll med normala eller till och med låga inkomster inte ska känna sig alltför säkra på att plånboken inte krymper.
Dock kan vi vara säkra på att restaurangmomsen höjs vid ett regeringsskifte. Det blir då en skattereform som kommer att få stor betydelse för Gotland. Just nu står årets intensivaste kvartal för dörren här på Gotland.
Hundratals restauranger laddar upp inför sommarsäsongen, en del är året-runt-företag och för dem betyder sommarsäsongen skillnaden mellan att leva vidare och att lägga ner.
Andra är öppna endast på sommaren, men utan dem skulle Gotland inte kunna erbjuda besökarna den service som de efterfrågar. Dessutom ger sommarrestaurangerna jobb åt tusentals gotlänningar, inte minst ungdomar, som i sin tur gör att de kan bo kvar.
Det finns naturligtvis många krogar som går bra ekonomiskt. Men för de flesta handlar det om en verksamhet som går ihop på marginalen. När det gäller Gotland kan dessutom vädret spela krögaren ett spratt. En regnig sommar kan förstöra hela året. För dessa restauranger betyder skillnaden mellan 12 och 25 procent moms mycket.
Man kan naturligtvis kritisera krogmomssänkningen, men inte med de argument Socialdemokraterna använder. Ett av de viktigaste argumenten för att sänka restaurangmomsen var att det ofta uppstod obegripliga skillnader mellan olika köp, till exempel att hämtpizzan hade lägre moms än om pizzan åts upp på krogen.
Det finns otaliga exempel på liknande orimligheter. Om du går en guidad stadsvandring i Visby innerstad så får du betala 25 procent moms på biljettpriset.
Åker du buss med samma guide blir det 12 procent. En enhetlig moms, som då måste ligga avsevärt under dagens 25 procent, vore enklast och bäst. Men när vi nu har de differentierade momssatserna så måste de fortsätta att anpassas så att orimliga konsekvenser försvinner.
Inte minst inom den för Gotland nödvändiga turist- och besöksnäringen finns det tyvärr mer att göra. Och då handlar det inte om att höja exempelvis restaurangmomsen utan att jämställa verksamheter inom turism och kultur som i dag har 25 procent moms med liknande som har lägre.