Skattehöjning närmare än någonsin

Politik2013-10-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Ibland kan man hitta de mest häpnadsväckande uppgifter som aldrig fått några rubriker eller skapat några uppror.

Som Leif Svensson här intill som berättar att 280 av riksdagens 349 ledamöter aldrig har jobbat inom näringslivet utan kommer från offentlig sektor eller så har de aldrig gjort något annat än jobbat politiskt.

Leif Svenssons analys ligger sannolikt mycket nära sanningen: inte konstigt att förståelsen för näringslivets förutsättningar är så liten i vår högsta beslutande församling. Alla har lärt sig de rätta orden att säga men få drar innebörden i orden vidare till politiska beslut.

Näringsminister Annie Lööf (C) kritiseras ofta för att vara oerfaren och inte ha arbetslivserfarenhet. Med tanke på siffrorna ovan är hon i gott sällskap med andra som saknar samma erfarenheter men är betydligt äldre än hennes 30 år. Trots detta är hon den som talar mest om vad till exempel den kända ”dubbelstöten” faktiskt betyder för svenska småföretag.

De två alfahannarna Löfven och Reinfeldt pratade i partiledardebatten i SVT i söndags mest om skatter och om de ska höjas eller sänkas. Märkligt eftersom de i praktisk politik är helt överens om både sänkt inkomstskatt och bolagsskatt.

Vem som var mest arrogant tycker jag att man kan diskutera men istället för att analysera ansiktsuttryck och minspel tycker jag man ska fokusera på vilka besked som gavs.

På Gotland sitter nu de högsta politikerna i överläggningar för att konkretisera den budget som skissades fram i våras.

En skattehöjning känns närmare än någonsin.

Tyvärr.

Den skulle rädda nästa års budget men om inget mer görs är vi i samma situation om ett år igen. En skattehöjning på 50 öre ger 50 miljoner i ökade intäkter för regionen. En svindlande summa i sig men med tanke på att underskottet i nämnderna förra året uppgick till det dubbla säger det en del om effekten. Det värmer för stunden men snart blir det kallt igen.

Ett alternativ är att höja skatten tillfälligt, redan från början säga att det bara gäller 2014, kanske dra till ordentligt med en hel krona. Men en sådan åtgärd måste vara bunden till en tuff åtgärdsplan för att bota orsakerna, inte bara dämpa symptomen. Ju längre man väntar desto svårare blir det.

Nämndernas underskott har fått fortgå utan några synliga insatser från den rödgröna majoriteten. Med tanke på vår historia av ständiga maktskiften verkar målsättningen vara att härda ut till september 2014 så de kan lämna över de tuffa besluten till en ny majoritet.

Samtidigt ser det tyvärr ut att bli maktskifte åt andra hållet i riksdagen. Så då kan man ju rent hypotetiskt fortsätta att skylla på regeringen medan verksamheten i Region Gotland rullar på till en kostnad som vida överstiger vad vi faktiskt har råd med.