Skattehöjning är inget alternativ

Det dukade bordet. Det berg av disk som väntar efter ett eventuellt maktskifte på ön nästa år.

Det dukade bordet. Det berg av disk som väntar efter ett eventuellt maktskifte på ön nästa år.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2013-10-09 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På sätt och viss är rubriken felaktig. För det är klart att det formellt är möjligt för Region Gotlands budgetberedning, i dagarna församlad på Fårö, att bestämma sig för att höja skatten. Men man borde verkligen inte göra det.

Gotlands kommunalskatt är redan höjd. Det har den varit länge. Och när kommunalskatten nått den nivå som den ligger på i dag – ja, då ger en skattehöjningen visserligen tillfälligt klirr i kommunkassan, men det sker till priset av regionens framtida utvecklingsmöjligheter. Det är som att sälja sitt blod för att man behöver pengar. Kommunalskatten är redan ett problem för Gotland och det vore mycket oklokt att göra den till ett större problem än den redan är.

Det är faktiskt inte givet att Gotland måste vara en högskattekommun. Det har den inte alltid varit. För snart 30 år sedan (1985) så var kommunalskatten på ön 30 öre lägre än riksgenomsnittet. Men sedan, under två år, utsattes Gotland för en veritabel skattechock. Kommunalskatten steg med en krona och 80 öre per hundralapp och har sedan dess legat en bra bit över riksgenomsnittet.

Är det någon som har intryck av att detta har varit bra för Gotland?

Kommunalskatten är dessutom en skatt som helt saknar fördelningsprofil. Den slår lika hårt mot alla inkomsttagare, oavsett om de är företagare, löntagare, arbetslösa eller pensionärer.

Ändå verkar det faktiskt som att en skattehöjning är något som den rödgröna majoriteten seriöst överväger. Rubriken på gårdagens huvudledare i Folkbladet – en come back av förre redaktören Håkan Ericsson – var "Motorsåg eller höjd skatt".

Så ser han på alternativen. Kanske en tanke som varit i säck innan den kom i påse. Och även om han också ser kommunalskattens fördelningspolitiska baksida, så är det ju svårt att föreställa sig att han vill framhålla motorsågen som det bästa redskapet.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson fick frågan om skattehöjning i GT i går och svarade:

– Bara i yttersta nödfall. En skattehöjning slår mot alla och det är inte bra. Vår förhoppning är att få en del pengar från AFA (återbetalning av försäkringspengar, min anmärkning), men det är osäkert och ingenting vi kan räkna med när vi gör budgeten.

Så stor kan nöden alltså vara. Den stora påse extrapengar som kommer tack vare förändringar i det kommunala skatteutjämningssystemet – ja, de är redan intecknade.

Blir det maktskifte i kommunen igen nästa år, då är det inte precis ett dukat bord som den nya majoriteten får sätta sig vid. Det blir till att kavla upp ärmarna och ta itu med det avätna berg av disk som de rödgröna lämnar efter sig.