Skarpt läge för socialdemokraterna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bekräftar kommande stora SCB-mätning i maj i stort sett samma trend och opinionssving finns tillräcklig grund för regeringen att inse allvaret och skärpa sin politik på ett antal punkter.
Opinionssiffror är dock en sak och val något helt annat. Men att något har hänt står klart.
Övertag förra året
Vänstersidan har ända sen inledningen av 1992 haft ett stadigt övertag med i storleksordningen 53 procent för vänster och 47 för de borgerliga. Faktum är att det övertaget bestod så sent som till för exakt ett år sedan.
Då hade de tre vänsterpartierna socialdemokratiska regeringen och stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet ett övertag över de borgerliga med stabila 7,2 procentenheter.
Väljarförskjutningen, svingen som opinionsmätarna brukar prata om, är i storleksordningen sju procentenheter. Just nu.
De extra procenten åt "fel håll" (sett med s-ögon) nu, ser ut som ett resultat av exempelvis lanseringen av feministiskt initiativ, något som får vänsterpartiet och miljöpartiet att backa.
Feministinitiativet lockar väljare fram från det hållet och hotar därmed indirekt att ge landet en borgerlig regering vid nästa val.
Särskilt om de till exempel skulle råka få säg 3,7 procent i väljarstöd och därmed hamna några tiondelar under riksdagsspärren i kommande val.
Visst kan man förstå om de borgerliga just nu vill öppna champagnen efter de senaste opinionsmätningarna. Men borgerligheten ska nog inte ta ut segern i förväg.
Å andra sida, trots ett besvärande stort motlut, ska socialdemokratin ingalunda ännu kasta yxan i sjön och ge slaget förlorat genom att ägna sig åt splittring, interna strider.
Regeringskompetensen
Förtroendet för socialdemokraterna i regeringsställning sargades uppenbarligen av det senfärdiga agerandet vid tsunamikatastrofen. Det skadade sossarnas främsta trumfkort - regeringskompetensen.
Detta och ett antal affärer i kombination med inte minst senfärdigheten och den valhänta hanteringen av arbetslöshetsbekämpningen har gjort andelen obeslutsamma väljare nu större än någonsin. 23 procent av de tillfrågade ville i senaste Temo-mätningen inte uppge något partival.
Socialdemokraterna måste nu orka stå för, men också inse behovet av att "vässa" sin politik. Alternativen kommer att bli tydligare ju närmare valet vi kommer. Och när media på allvar börjar granska också alternativet till regeringens politik.
Göra allt rätt och ha tur!
Men det går inte att komma ifrån att regeringen Persson och socialdemokratiska partiet nu måste göra precis allt rätt.
De måste klara att få ner arbetslösheten rejält, genomföra en kanonpartikongress och visa att man har en lockande och trovärdig berättelse om hur man vi göra framtiden ljusare och bättre för folkflertalet.
Och kanske också behöva ha lite tur för att undvika en hotande valförlust i september 2006. Den samlade borgerligheten - allians eller inte - vinner sällan några val i Sverige. Socialdemokraterna kan däremot ibland förlora ett och annat val. Ska det bli så också i september 2006?
Nu, 30 år efter Vietnamkrigets slut, skulle det dock inte sitta helt fel att åter få uppleva hur ledande politiker inom arbetarrörelsen på nytt vågar kliva fram och säga: en annan och bättre värld är möjlig.
Men vill och förmår man just detta? Nu när folk på nytt allt oftare börjar fråga sig: vad vilja socialdemokraterna?
Om de nu ska få fyra år till vid makten efter nästa val.