Skär i vår välfärd

Ökat behov av äldreomsorg och fler förskolebarn gör att regionen måste skära i välfärden.

Ökat behov av äldreomsorg och fler förskolebarn gör att regionen måste skära i välfärden.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Politik2012-06-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blir nog mycket ekonomiprat på dagens fullmäktigesammanträde. Första delårsrapporten för i år ska behandlas.

Den visar på ett underkott i nämnderna på 55 miljoner kronor om inget görs under året. Nu har regionstyrelsen redan beslutat om ett stoppaket och en lång andra åtgärder för att minska det befarade underskottet. För regionen kan inte gå in i 2013 med ett släpande underskott på 55 miljoner kronor, då budgeten för 2013 redan är skrämmande mager.

Av handlingarna framgår vilka nämnder som har ekonomiska problem och var det fattas pengar. I tekniska nämnden ger parkeringsavgifterna mindre än budgeterat, färdtjänst och sjukresor kostar mer än budget liksom avfallsverksamheten. Om detta leder till högre taxor för färdtjänst och avfallshanteringen får vi se. Säkert får tekniska nämnden se på andra försämringar så de kan spara in de felande elva miljonerna.

Barn- och utbildningsnämndens budget överskrids med cirka sju miljoner kronor i år om inget görs. Det beror på att behovet av förskoleplatser är större än budgeterat. Det är cirka 65 fler barn än budgeterar och det kostar cirka åtta miljoner kronor mer än budget. Redan har man skurit i budgeten på personalkostnader, skolskjutsarna, som vi nu ser reaktionerna på! Man minskar på svenska som andra språk, talpedagogtjänst, Särskolan får mindre i anslag och administrativa tjänster dras in.

Gymnasienämnden ser över sitt utbud av utbildningar, samtidigt som man ser över lärarnas undervisningstider och det lär bli uppsägningar av lärare på grund av elevminskningen.

Socialnämnden ligger back 15 miljoner kronor. En viktig orsak är de ständigt ökande kostnaderna för försörjningsstöd. En direkt effekt av Moderatregeringens försämring av a-kassan, sjukförsäkringen och arbetsmarknadsutbildningen.

Behovet av äldreomsorg har också ökat liksom vårdtyngden. Det behövs helt enkelt mer personal för att ge en värdig äldreomsorg och undvika vanvård. Och så har sjukvården sin ständigt pågående översyn av all verksamhet för att få en budget i balans. En balansgång för att ge gotlänningarna bästa möjliga tillgängliga sjukvård inom budgtens ramar.

När man ser vad som skärs bort ur den gotländska välfärden, kan man fundera på om sänkta skatter ger bäst välfärd.