Skapa inte bolag med näringsbrist
Tårta på tårta. Kommunens företagarpolitik har många tomma kallorier men litet näringsinnehåll.Foto: Lars Pehrson/SCANPIX
Foto: LARS PEHRSON / SVD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I sin nuvarande skepnad är Tillväxt Gotland bara ytterligare en aktör på den offentligt finansierade näringspolitiska arenan. Föreningen kan avvecklas när bolaget bildas.
Redan när Tillväxt Gotland bildades sades från flera håll att föreningen inte bara fick läggas till de verksamheter som redan drevs eller finansierades av kommunen. Ändå var det precis vad som skedde.
I december 2006 skrev Christer Winberg brev till regiondirektör Bo Dahllöf. På den tiden var Christer Winberg chef på Nimbus och ordförande för Företagarna på Gotland. Då, för tre och ett halvt år sedan och innan Tillväxt Gotland bildades, poängterade Winberg att:
"Det finns i dag ett antal aktörer på Gotland som på olika sätt arbetar med företagarfrågor. Många har sin finansiering helt eller delvis av offentliga medel, förutom kommunens näringslivsenhet även ledningskontor, fackförvaltningar, ALMI, GIP, Kooperativt utvecklingscentrum och Gotlands Turistförening. Våra medlemsföretag uttrycker ofta att det finns oklarheter i uppdrag och ansvar. Till detta kommer olika aktiviteter och initiativ från företagens egna organisationer. Vi behöver förenklingar och större tydlighet - inte ytterligare aktörer på samma begränsade arena.
Ett särskilt problem med nuvarande situation är glidningen mellan ren myndighetsutövning och allmänt tillväxtfrämjande insatser."
Men Tillväxt Gotland kom till. Roller och ansvarsområden blev än mer sammanflätade och otydliga. Och vad är huvudspåret i den kommunala strategin för framtiden i det läget? Ett "näringslivsbolag", ägt av kommunen och två organisationer som är beroende av kommunala medel: Tillväxt Gotland och Turistföreningen.
Ytterligare en aktör! Ytterligare en näringslivsorganisation som skapar ytterligare röra.
Kommunen har misslyckats med att slå i en skruv med en hammare. Ännu en hammare i en verktygslåda som redan rymmer sju, åtta stycken är inte lösningen.
Vid det här laget är det läge att kommunen faktiskt börjar lyssna på de näringslivsföreträdare som deltar i debatten.